Portfolio monitoring

Crypto portfolio monitoring

Leestijd: 4 minuten

Wanneer je bitcoin en andere coins hebt gekocht, wil je natuurlijk altijd kunnen checken hoe jouw crypto portfolio ervoor staat. Dit kan lastig zijn als je veel verschillende coins hebt of meerdere online exchanges gebruikt. Daarnaast gebruiken online exchanges vaak de dollar in plaats van de euro als waardebepaling. Het kan onpraktisch zijn om continu die dollarwaarde te moeten omrekenen naar euro’s. We willen gewoon makkelijk in euro’s kunnen zien hoe ons cryptocurrency portfolio het doet. Zo kunnen we in realtime zien of we op winst of verlies staan. In dit artikel laten we je de meest aanbevolen manieren zien om de waarde van jouw crypto portfolio bij te houden. Pas op dat het verslavend kan zijn om telkens je portfolio te checken!

Crypto portfolio monitoring: hoe doe je dat?

De 5 manieren om je crypto portfolio te monitoren die we in dit artikel gaan behandelen zijn:

  • Blockfolio (app)
  • Delta (app)
  • Coincap (app)
  • Altpocket (website)
  • Excel

Blockfolio

Dit is de meest populaire manier om je crypto portfolio bij te houden. Blockfolio is een gratis app (iOS en Android) waar je jouw crypto investeringen kunt invoeren. De app houdt vervolgens voor jou automatisch bij hoeveel de actuele waarde van jouw portfolio is. Je kunt per coin de actuele prijs zien en hoeveel je op elke coin hebt verdiend (of verloren). Ook kun je per coin de charts en de meest actuele koop- en verkooporders zien. Bijna alle digitale munten worden ondersteund door Blockfolio. Daarnaast kun je notificaties per coin instellen op een bepaalde ondergrens en bovengrens. Dit is erg handig voor als je een bepaalde coin wilt kopen of verkopen op een bepaalde prijs. Zo hoef je niet continu de prijs in de gaten te houden, maar krijg je gewoon een notificatie als de ingestelde prijs is bereikt. Ten slotte kun je het laatste nieuws uit de markt lezen in de app. Kortom, alles wat jij nodig hebt om jouw crypto portfolio te monitoren. We hebben een complete Blockfolio gids voor beginners geschreven.

Blockfolio portfolio management

Delta

Delta is een gratis app voor portfolio management. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Het heeft veelal dezelfde functies als Blockfolio. Echter ondersteunt Delta net iets minder munten. Er is ook een betaalde variant beschikbaar met extra functies, zoals het beheren van verschillende portfolio’s tegelijkertijd. De betaalde variant kost 6,99 euro per maand.

Delta portfolio management

Coincap

CoinCap is een gratis app waarmee je jouw portfolio kunt bijhouden. Net als Blockfolio en Delta is deze beschikbaar voor iOS en Android. Met CoinCap kun je tot drie verschillende portfolio’s bijhouden. Door middel van een integratie met ShapeShift kun je munten direct kopen en verkopen in de app. CoinCap heeft echter niet het grote aanbod munten dat Blockfolio heeft. Wel kun je per coin notificaties bij bepaalde prijzen instellen. Daarnaast kun je gemakkelijk prijsinformatie met anderen delen via social media of WhatsApp. Ten slotte kan je met CoinCap ook je portfolio met een wachtwoord afschermen.
CoinCap portfolio tracker

Altpocket

Altpocket is een site waar je jouw portfolio kunt bijhouden. Het is helemaal gratis en heeft geen advertenties. Het is één van de betere portfolio monitoring websites. Altpocket voelt een beetje aan als een sociaal netwerk dat draait om crypto. Je kunt je portfolio delen met anderen, en je kunt andere mensen volgen. Natuurlijk kun je jouw portfolio ook privé houden. Altpocket stelt jou in staat om gemakkelijk je koop- en verkoopgeschiedenis te importeren vanuit Poloniex of Bittrex, zodat het je tijd bespaart met instellen. Je hoeft enkel maar de API key in te vullen en je portfolio wordt automatisch geüpdatet. Ook kun je handmatig koop- en verkooporders instellen. Je kunt per trade zien hoeveel winst/verlies je hebt gemaakt. Als je bijvoorbeeld vorige week 1,5 Ethereum hebt gekocht, en gisteren hebt verkocht, dan kun je zien hoeveel winst in euro’s je op deze trade hebt gemaakt.

Altpocket portfolio tracker

Excel

Je kunt ook Excel gebruiken voor het monitoren van je crypto portfolio. Je kunt deze Excel zelf maken. Zet in de Excel neer welke coins je waar, wanneer hebt gekocht en verkocht tegen welke prijs. Vervolgens kun je jouw winst of verlies omrekenen naar euro’s. Echter kun je ook een Excel template van iemand anders gebruiken. Er zijn mensen die hebben tientallen uren gestopt in het maken van het (voor hun perfecte) Excel template voor crypto portfolio monitoring. Sommige Excel templates laden realtime data van CoinMarketCap in, zodat jouw portfolio waarde automatisch up to date blijft. Sommige mensen hebben hun Excel templates beschikbaar gesteld, zodat iedereen daar gebruik van kan maken. Het voordeel van het gebruik van Excel is dat je jouw portfolio monitoring helemaal kunt instellen precies zoals jij wilt. Het nadeel is dat je wel wat tijd bezig bent om dit eenmaal goed in te stellen, alhoewel een bestaand template je wel tijd kan besparen. Goede templates zijn bijvoorbeeld:

Excel portfolio monitoring

Conclusie

Om jouw portfolio te monitoren, kun je kiezen om gebruik te maken van een app of een website. Een app is wellicht het makkelijkste in het gebruik, maar die keuze is aan jou. Ook welke portfolio monitoring app je gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. We gebruiken zelf Blockfolio, omdat deze het grootste aanbod in munten heeft en gebruiksvriendelijk is. Wanneer je houdt van knutselen, dan is Excel wellicht een goede optie. Je kunt dan net zolang knutselen totdat jij tevreden bent. Welke optie je ook kiest, het bijhouden van de waarde van jouw portfolio is erg belangrijk. Zo kun je zien welke coins het goed doen, en welke niet. En kun je tijdig bijsturen wanneer je van strategie wilt wijzigen. Hopelijk hebben de opties in dit artikel je geholpen met het maken van jouw keuze!