Bitcoin veilig bewaren

Bitcoin veilig bewaren

Leestijd: 7 minuten

Het is belangrijk om je bitcoin en andere cryptocurrencies veilig te bewaren. Cryptocurrency is een geliefd doelwit onder hackers, omdat veel mensen hun digitale geld niet goed beveiligen. In dit artikel geven we jou de verschillende mogelijkheden om je bitcoin veilig te bewaren.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen cold wallet en hot wallet. Een cold wallet refereert naar het bewaren van je bitcoin en crypto op een offline omgeving. Een hot wallet verwijst naar het bewaren van je bitcoin op een online omgeving. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het is vaak een afweging tussen veiligheid en gebruiksgemak. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken hoe jij  je bitcoins gaat bewaren.

Een bitcoin bestaat uit 2 delen: een openbaar adres en een geheime sleutel (ook wel private key genoemd). Wie de private key van een bitcoin heeft is eigenaar van die bitcoin. In het algemeen geldt dat je enkel volledige controle over je digitale geld hebt, als jij de private keys beheert. Geef nooit iemand anders je private keys!

Bitcoin veilig bewaren: hoe dan?

Grofweg zijn de opties voor het bewaren van je bitcoin (en andere crypto) als volgt:

  1. Software wallet
  2. Hardware wallet
  3. Papieren wallet
  4. Online exchange

De verschillende opties worden hieronder uitgebreid behandeld.

Software wallet

Je kunt je digitale geld bewaren in een software wallet. Het voordeel van een software wallet is dat deze gratis is. Er zijn vele soorten software wallets. Voor PC, iOS en Android. Sommige wallets kunnen enkel bitcoin opslaan, en andere wallets ondersteunen ook meerdere digitale valuta. Een nadeel van software wallets is dat het apparaat waar deze op staat gehackt kan worden. Stel, jij hebt jouw bitcoin op een software wallet op je PC. Als jouw PC het doelwit wordt van ransomware, dan kun je niet meer bij je geld. Om jezelf beter te beveiligen, kun je overwegen om de software wallet op een USB-stick te zetten. Eventueel kun je deze USB-stick versleutelen met een wachtwoord dat je kan onthouden.

Goede software wallets zijn Jaxx, Mycelium, Bitcoin Core of Exodus.

Een andere optie is MyEtherWallet. Hier kun je je eigen wallet opzetten. Je private keys worden beschermd met het wachtwoord wat je zelf kiest. Het opzetten van een eigen wallet via MyEtherWallet is iets meer ingewikkeld dan andere opties. Het is voor beginners daarom makkelijker om een andere optie te kiezen.

Hardware wallet

Naast software wallets bestaan er ook hardware wallets. Hardware wallets zijn speciaal gemaakt om bitcoin en andere cryptocurrencies veilig te bewaren. Je private keys worden namelijk beschermd door de hardware wallet. Een hardware wallet ondertekent transacties met jouw private keys in een offline omgeving, waar hackers niet bij kunnen.

Het voordeel van een hardware wallet is dat je deze zonder problemen in een computer kunt doen die vol staat met virussen. Virussen zijn niet in staat om geld van je hardware wallet af te halen, want je moet fysiek toestemming op je hardware wallet geven (door bijvoorbeeld een knop in te drukken) om cryptocurrencies over te maken. Ook zijn hardware wallets beveiligd met een PIN-code of wachtwoord, zodat niet iedereen in jouw huis bij jouw crypto kan. Het enige nadeel van hardware wallets is dat deze geld kosten. Ze zijn helaas niet gratis. Echter is dit veruit de meest veilige manier om je bitcoin en andere crypto te bewaren. De twee meest bekende hardware wallets zijn de Nano Ledger S en de Trezor.

Nano Ledger S

De Nano Ledger S is de meest populaire hardware wallet. Hij kan onder andere bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum en Dash opslaan. Daarnaast kan hij ook alle ERC-20 tokens (tokens die op Ethereum draaien, zoals Salt, Qtum of Substratum) opslaan met behulp van MyEtherWallet. Je gebruikt de Nano Ledger S door deze aan te sluiten op de computer met de meegeleverde USB-kabel.

Bovenop de Nano Ledger S zitten twee knoppen, waarmee je hem bedient. Elke transactie moet je fysiek goedkeuren met deze knoppen. Wanneer je de Nano Ledger S voor het eerst gebruikt, moet je een PIN-code instellen. Zonder deze code kun je de Nano Ledger S niet gebruiken. Daarnaast moet je 24 woorden op een meegeleverd blaadje opschrijven als backup code. Wanneer je jouw PIN-code vergeet of de Nano Ledger S kwijtraakt, dan kun je met deze backup code toch nog bij je geld. Zorg ervoor dat je dit blaadje goed bewaart, waar niemand anders zomaar bij kan.

Een Nano Ledger S kost 95,59 euro (incl. BTW). Dat was vroeger iets goedkoper, maar ze hebben de prijs verhoogd door het grote succes van de hardware wallet. Je kunt hem bestellen op de officiële Nano Ledger S site. Ze versturen hem dan gewoon naar Nederland.

Ledger Nano S bitcoin wallet

Trezor

De Trezor is een populaire hardware wallet. De Trezor ondersteunt onder andere bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash en alle ERC-20 tokens. Ook is deze heel gemakkelijk te gebruiken in combinatie met MyEtherWallet. Je gebruikt de Trezor door deze op de computer aan te sluiten met de meegeleverde USB-kabel. Het is erg makkelijk om een Trezor klaar te maken voor gebruik. Je kiest een PIN-code van 9 cijfers en een backup code van 24 woorden. Met deze backup code kun je altijd nog bij je geld als je jouw Trezor kwijtraakt.

Een Trezor kost 89 euro en is daarmee iets goedkoper dan de Nano Ledger S. Je kunt hem bestellen op de officiële Trezor site. Ze versturen hem dan gewoon naar Nederland.

Papieren wallet

Een papieren wallet houdt in dat je de private key van je bitcoin of andere cryptocurrency samen met het openbare adres uitprint op een papiertje, en dit papiertje goed bewaart. Het voordeel van een papieren wallet is dat je private keys nergens digitaal zijn opgeslagen. Dit is dus een veilige manier, mits je het papiertje niet verliest. Het nadeel van een papieren wallet is dat papier en inkt met verloop van tijd aan kwaliteitsverlies onderhevig kan zijn.

Er zijn services die jou helpen bij het opstellen van een papieren wallet. Deze genereren op een veilige manier jouw openbare bitcoin adres met private key. Vervolgens hoef je het papiertje alleen nog maar uit te printen. En natuurlijk je bitcoin naar dit openbare adres sturen. Een populaire service die jou hierbij helpt is bitcoinpaperwallet.com. Je kunt op blockchain.info altijd zien hoeveel bitcoin dit openbare adres nu heeft. Het aanmaken van een papieren wallet is (de eerste keer) wel een relatief ingewikkeld proces.

Let op: als je dit papiertje verliest, ben je je geld kwijt. Zorg er daarom voor dat je meerdere papieren kopieën maakt en deze op verschillende plekken veilig bewaart. Een papiertje is makkelijk kwijt te raken. Zorg daarom ook voor een kopie buiten je huis, bij iemand die je goed vertrouwt, zoals een vriend(in) of familielid. Je wilt tenslotte niet je bitcoin verliezen omdat het papiertje bij een brand of diefstal is kwijtgeraakt.

Online exchange

Je kunt ook je digitale geld op online exchanges bewaren. Het voordeel van online exchanges is dat je bitcoins direct kunt omwisselen voor andere coins en andersom. Wees je echter bewust van de risico’s die het bewaren van je bitcoins op online exchanges met zich meebrengt. Wanneer je jouw geld in een online exchange hebt staan, dan hebben zij namelijk jouw private key. De risico’s van het bewaren van crypto op een online exchange zijn als volgt:

  1. Hacking van jouw persoonlijke account. Als hackers het wachtwoord van jouw account kunnen kraken, dan hebben zij toegang tot je geld. Je kunt dit risico minimaliseren door je account te beveiligen door middel van two-factor authentication (2FA) met Google Authenticator. Zorg dat je te allen tijde 2FA aan hebt staan, en de 2FA backup key ergens veilig bewaart. Hierdoor kan jouw account alleen worden gehackt als de hacker toegang heeft tot jouw mobiele telefoon. Dat maakt het risico al een stuk kleiner.
  2. Hacking van de exchange website. Iedere online exchange is een doelwit voor hackers. Grote online exchanges hebben voor honderden miljoenen euro’s aan cryptocurrencies op hun servers staan. Alhoewel grote online exchanges vaak goede IT security teams hebben, is dit geen garantie dat je geld altijd veilig zal zijn. Zo is in augustus 2016 de online exchange website Bitfinex gehackt. Hierbij zijn er 120.000 bitcoin gestolen. Veel gebruikers hebben toen (een deel van) hun geld verloren. In februari 2018 bleek dat er 17 miljoen Nano coins zijn gestolen (met een waarde van 170 miljoen dollar) door een hack van de exchange Bitgrail. Het kan jarenlang probleemloos gaan met een exchange, maar er hoeft maar één hacker succesvol te zijn om dit te veranderen.
  3. Mismanagement. Online exchanges kunnen ook fouten maken. Zo ging de online exchange Mt. Gox in februari 2014 failliet door mismanagement. Het was indertijd de grootste bitcoin exchange ter wereld. Hierbij zijn klanten in totaal 850.000 bitcoins kwijtgeraakt. Mismanagement is nog steeds een actueel onderwerp. Onlangs zijn er vragen gerezen over de rol die Bitfinex  (inderdaad, dezelfde exchange die in 2016 is gehackt) speelt bij de dubieuze praktijken die gaande zijn bij de ‘cryptocurrency’ Tether. Hierdoor wordt er online op fora gewaarschuwd dat je Bitfinex niet kunt vertrouwen en jouw crypto niet op deze site moet zetten. Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de exchange YoBit. Je bent bij deze gewaarschuwd.
  4. Sluiting door een overheid. Als een online exchange van de overheid plotseling de deuren moet sluiten, dan kun je jouw geld verliezen. Cryptocurrency is een ongereguleerde markt. Hierdoor kan een overheid een exchange dwingen om per direct te sluiten. Het klinkt vergezocht, maar dit is al echt gebeurd. Zo werd in juli 2017 de online exchange BTC-E plotseling in beslag genomen door de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse overheid was namelijk van mening dat de exchange werd gebruikt voor illegale praktijken door enkele individuen, en besloot de hele exchange in beslag te nemen. Het was een Russische exchange, waardoor veel mensen twijfelden of de Amerikaanse overheid niet buiten hun jurisdictie is gegaan. Later maakte BTC-E bekend toch nog een backup van de database te hebben. Ze hebben inmiddels een doorstart gemaakt onder een nieuwe naam: Wex. Klanten moesten wel een deel van hun geld inleveren om de doorstart te financieren. Mensen hebben dus geld verloren. Dit laat zien dat sluiting door een overheid een reëel risico is.
  5. Tijdelijk geen toegang tot je geld. Als een enorme hoeveelheid mensen tegelijkertijd naar een exchange gaat, dan kunnen de servers van de website het soms niet meer aan. Je kunt dan (tijdelijk) niet meer bij je geld, tot de servers het bezoek weer aankunnen. Dit kan vervelend zijn op momenten dat je juist een bepaalde handeling wilt uitvoeren (zoals kopen of verkopen). Zo hebben de online exchanges Coinbase en Kraken recentelijk problemen gehad met de bereikbaarheid van hun website en de performance van hun platform.

Over het algemeen wordt aangeraden om enkel geld op online exchange websites te houden waar je regelmatig mee handelt. Digitaal geld waar je niet mee handelt, is het veiligst op een hardware of software wallet. Zo minimaliseer je voor jezelf de risico’s.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om jouw bitcoin veilig te bewaren. We hebben jou in dit artikel verschillende opties gegeven. Van gratis tot betaald. Van simpel tot ingewikkeld. Iedereen geeft een andere invulling aan de afweging tussen veiligheid versus gebruiksgemak. Als je grote bedragen in crypto hebt zitten, dan is een hardware wallet geen overbodige luxe. Wat een ‘groot bedrag’ is, verschilt natuurlijk per persoon. Maar als je meer dan 1000 euro aan waarde in crypto hebt zitten, dan raden we je aan om een hardware wallet serieus te overwegen. Zorg er ook voor dat je op online exchanges zo min mogelijk geld bewaart waar je niet mee aan het traden bent. Hopelijk kun je hiermee zelf een keuze maken hoe jij jouw bitcoin en andere crypto gaat beveiligen.