Bitcoin kopen: de ultieme gids

Bitcoin kopen

Je hebt over cryptocurrencies, zoals de bitcoin, gehoord. En nu ben je klaar voor de volgende stap. Je wilt bitcoin kopen en wellicht ook wat andere coins. Bitcoin is een toegangspoort voor andere cryptocurrencies. Dit betekent dat je met bitcoin ook andere coins kunt kopen.

Wanneer je bitcoin wilt kopen, hou rekening met de risico’s die beleggen in crypto met zich meebrengt. Bitcoin bevindt zich in een volatiele markt. De prijs van digitale valuta kan flink schommelen. Je kunt er leuk geld mee verdienen, maar wanneer het slecht gaat met de markt kun je dat geld net zo snel weer verliezen. Investeer daarom nooit geld dat je niet kunt missen. Bedenk van tevoren hoeveel geld je maximaal in crypto wilt investeren.

In het kort zijn er slechts twee stappen die je moet volgen om bitcoin te kopen: je moet een bitcoin wallet aanmaken en bitcoin kopen en naar deze wallet sturen. Wel zijn er verschillende keuzes die je in dit proces moet maken. In dit artikel zetten we stap voor stap de meest eenvoudige manieren op een rij met behulp van screenshots. Veel succes met het kopen van bitcoin!

Bitcoin kopen: het stappenplan

Stap 1: maak een bitcoin wallet aan

De eerste stap is om een bitcoin wallet aan te maken. Je kunt je bitcoins op verschillende manieren bewaren. Van online tot offline. We zullen beide manieren behandelen, maar onze voorkeur gaat uit naar een online exchange. De reden hiervoor is dat je op een exchange website ook andere coins kunt kopen. Dit is niet mogelijk als je jouw bitcoins offline houdt. Je crypto is vaak wel iets veiliger offline dan online. Zo hebben beiden opties voor- en nadelen. Maar je kunt je risico verkleinen door een betrouwbare exchange website uit te kiezen. Wij leiden je hieronder door de stappen heen.

Optie 1: exchange website

Er zijn verschillende exchange websites, maar onze voorkeur gaat uit naar binance. Volg de volgende stappen om een bitcoin wallet op binance aan te maken:

Stap 1: maak een account aan op binance.

Stap 2: zorg dat je voor je eigen veiligheid two-factor authentication (2FA) instelt. Download hiervoor de Google Authenticator app en volg de stappen. Wanneer je voor de eerste keer inlogt, zal Binance deze melding automatisch geven.

Two factor authentication binance

Stap 3: wanneer je bent ingelogd, ga rechtsbovenin naar funds en dan Deposits.

Binance deposits

Stap 4: zoek bitcoin op in de lijst. Zorg dat je er zeker van bent dat je bitcoin hebt aangeklikt, en niet een andere munt (dan zouden we een verkeerd adres zien). Je ziet nu jouw bitcoin adres staan. Kopieer dit adres door op Copy Address te klikken.

Binance adres bitcoin

Ga nu door naar stap 2, bitcoin kopen.

 

Optie 2: offline bitcoin wallet

Wanneer je jouw bitcoins niet op een exchange website wilt houden, en ook geen andere coins wilt kopen, kun je jouw bitcoin na aankoop direct offline opslaan. Volg hiervoor de volgende stappen. Het gaat hier om een software wallet, in tegenstelling tot een hardware wallet.

Stap 1: download bitcoin wallet software. Gebruik bijvoorbeeld Jaxx, Exodus of Bitcoin Core. In dit voorbeeld gebruiken we Jaxx.

Stap 2: volg de installatie-instructies.

Stap 3: wanneer je de software opent, zie je jouw bitcoin adres staan. Kopieer dit adres door op het icoontje rechts van het adres te klikken.

Jaxx bitcoin wallet

Ga nu door naar stap 2, bitcoin kopen.

 

Stap 2: bitcoin kopen

Nu moeten we bitcoin kopen en versturen naar de wallet die we in stap 1 hebben aangemaakt. Dit kan gewoon met iDEAL of met creditcard. Er zijn verschillende websites waarop we bitcoin kunnen kopen. We behandelen de volgende opties: BTCDirect, Bitonic en Coinbase. Let op: bij al deze websites is verificatie nodig. De ene site vraagt meer dan de ander, maar in principe dienen zij te allen tijde te weten wie jij bent.

Optie 1: BTCDirect

Op BTCDirect kun je makkelijk met iDEAL bitcoin, ethereum en litecoin kopen. Als je met creditcard wilt betalen, dan is dat mogelijk als je eenmalig extra verificatie doorloopt. BTCDirect bestaat sinds juni 2013 en heeft sindsdien een goede reputatie opgebouwd. Ook kun je ze elke dag (ook in het weekend) benaderen als je vragen hebt.

BTCDirect

Stap 1: ga naar BTCDirect en klik rechtsbovenin op registreren als je nog geen account hebt. Je krijgt nu een e-mail waarin je jouw e-mail adres moet bevestigen. Klik op de activatielink in de e-mail. Je moet nu een wachtwoord kiezen. Nu moet je jouw mobiele nummer invoeren, waarna je een SMS krijgt. Volg de instructies om je te legitimeren. Als het goed is, heb je nu de verificatie doorlopen.

Stap 2: log in. Je ziet nu in jouw account een box met euro’s en bitcoins staan. Je kunt bij het bitcoin symbool (B) trouwens ook de munteenheid wijzigen in ethereum en litecoin. Die kun je naast bitcoin dus ook met euro’s hier kopen. Soms kan het iets goedkoper zijn om ethereum te kopen in plaats van bitcoin, omdat ethereum lagere transactiekosten heeft dan bitcoin. Maar voor nu houden we het even bij het kopen van bitcoin.

Stap 3: vul in de box bij euro’s het bedrag in wat je wilt uitgeven aan bitcoins. Je ziet nu hoeveel bitcoin je hier voor krijgt. Druk op kopen.

BTCDirect account

Stap 4: je ziet nu een overzicht van jouw order staan. Vul bij bitcoinadres het adres in wat we bij stap 1 hebben aangemaakt, op Binance of Jaxx. Dubbelcheck dat het adres exact overeenkomt! Als je hiermee een foutje maakt, ben je het geld kwijt. Kies vervolgens je bank en rond de betaling af.

BTCDirect afrekenen

Optie 2: Bitonic

Een andere optie is via Bitonic. Zij bestaan al sinds 2012 en zijn daarmee het oudste Nederlandse bedrijf waar je bitcoins kunt kopen. Ze verkopen bitcoins uit eigen voorraad. Als je op hun site komt zie je bovenaan een groene balk, die aangeeft hoeveel bitcoins er nog beschikbaar zijn in hun voorraad. Afrekenen is gewoon met iDEAL.

Bitcoin kopen bij Bitonic

Voordat we bestellen bij Bitonic moeten we eenmalig het verificatie proces doorlopen. Dit kan zowel van tevoren, als tijdens het bestelproces. Het gaat om verificatie van bankrekeningnummer en mobiele telefoonnummer. Deze verificatie kost jou slechts enkele minuten. Daarna is het even wachten tot zij de verificatie goedkeuren. Dat duurt meestal een paar uur. Gelukkig is dit proces maar eenmalig. We zullen hier aangeven hoe je van tevoren de verificatie doorloopt. Mocht je het toch liever tijdens het bestelproces willen doen, dan zijn de stappen hetzelfde.

Stap 1: ga naar de verificatie pagina van Bitonic. Vul hier je gegevens in. Klik op volgende. Vervolgens moet je jouw mobiele telefoonnummer verifiëren. Ten slotte moet je jouw bankrekeningnummer verifiëren door 1 eurocent naar Bitonic over te maken. Nu is het wachten tot je bent geverifieerd. Je zult hier een e-mail over ontvangen.

Bitonic verificatie

Stap 2: ben je geverifieerd? Ga naar Bitonic en vul bij euro het bedrag in waarvoor je bitcoin wilt kopen. Klik op kopen.

Stap 3: je ziet nu extra velden staan. Vul bij bitcoinadres het adres in wat we bij stap 1 hebben aangemaakt, op Binance of Jaxx. Dubbelcheck dat het adres exact overeenkomt! Als je hiermee een foutje maakt, ben je het geld kwijt. Kies vervolgens je bank en zet de verplichte vinkjes. Druk ten slotte op afrekenen. Hier kun je de betaling afronden.

Bitonic afrekenen

Optie 3: Coinbase

Coinbase is een Amerikaanse exchange website waar je direct bitcoin, ethereum, litecoin en bitcoin cash kunt kopen. Het is wereldwijd één van de meest gebruikte platformen voor beginners. Voornamelijk de gemakkelijke user interface blijkt de massa aan te spreken. Er is ook een Coinbase app waarmee je jouw crypto kunt beheren.

Toch is Coinbase niet ons favoriete exchange platform. Dit komt doordat er enerzijds weinig aanbod qua munten is (je kunt maar 4 verschillende soorten munten kopen). Anderzijds worden er op Coinbase weinig geavanceerde mogelijkheden aangeboden, die andere exchange websites wel bieden.

Coinbase richt zich met name op de complete beginner die niet verder kijkt dan 4 coins. Als dat prima is voor jou, dan kun je jouw geld op Coinbase houden en kun je stap 6 en 7 overslaan. Wij raden echter aan om je digitale geld over te zetten naar Binance zodra je het op Coinbase hebt gekocht.

Coinbase

Stap 1: ga naar Coinbase en klik rechtsbovenin op registreren. Vul hier je gegevens in en klik op account maken. Je krijgt nu een mailtje waarin je je e-mail adres moet bevestigen.

Coinbase registratie

Stap 2: nadat je je e-mail adres hebt bevestigd, kun je je aanmelden. Log in met je e-mail adres en wachtwoord.

Coinbase aanmelden

Stap 3: volg de stappen om eenmalig je telefoonnummer te koppelen. Ook moet je nu een foto van je ID kaart, rijbewijs of paspoort uploaden. Ten slotte dien je een betaalmethode op te geven. Het makkelijkste is via creditcard, aangezien bankoverschrijvingen tot 5 dagen kunnen duren. Volg de stappen in het proces.

Stap 4: wanneer je bent ingelogd, zie je het dashboard. Klik nu op kopen/verkopen.

Coinbase dashboard

Stap 5: selecteer bitcoin en kies het bedrag waarvoor je bitcoin wilt kopen. Klik vervolgens op de blauwe knop om direct te kopen. Na het afronden van je betaling, staat het geld op je Coinbase account.

Coinbase bitcoin kopen

Stap 6: ga bovenin naar accounts. Je ziet nu het geld in je bitcoin portemonnee staan. Klik op verzenden.

Stap 7: vul bij ontvanger het bitcoin adres in wat we bij stap 1 hebben aangemaakt, op Binance of Jaxx. Dubbelcheck dat het adres exact overeenkomt! Als je hiermee een foutje maakt, ben je het geld kwijt. Ook kun je nu selecteren hoeveel je kunt verzenden. Klik op de blauwe knop om het geld te verzenden.

En nu?

Je hebt nu bitcoin gekocht en deze verzonden naar een exchange website, zoals Binance, of naar een offline wallet, zoals Jaxx. Nu is het wachten tot het geld aankomt. Wanneer je bitcoin op Binance is aangekomen, ontvang je een e-mail. Je kunt nu beginnen met traden en andere coins kopen. Natuurlijk kun je jouw bitcoin ook vasthouden en hopen dat deze stijgt in waarde.

Wanneer je jouw geld op een offline wallet hebt staan, dan kun je niet traden. Je kunt dan enkel wachten en hopen dat de waarde van bitcoin met de tijd stijgt. Natuurlijk kun je jouw bitcoin altijd weer verkopen of vanuit je offline wallet doorsturen naar een exchange om andere coins te kopen.