Altcoins kopen: het stappenplan

Altcoins kopen

Leestijd: 10 minuten

Je hebt bitcoin gekocht. En nu wil je andere coins kopen. Alle andere coins (die geen bitcoin zijn) worden ook wel altcoins genoemd. Hoe koop je altcoins? En welke handigheden moet je weten voordat je altcoins gaat kopen? Wij leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Altcoins kopen: hoe gaat dat?

Om te laten zien hoe je altcoins koopt, gebruiken we Binance en Bittrex als voorbeeld. Dit zijn twee van de grootste online exchanges. We praten je stap voor stap door het proces heen om altcoins te kopen. Je kunt op alle afbeeldingen klikken om ze in groter formaat te zien.

Binance

Maak een account aan op Binance. Stuur bitcoin naar je Binance account. Hoe dit moet, wordt uitgelegd in ons artikel over bitcoin kopen.

Log in op Binance. Als je rechtsboven nu naar Funds –> Balances gaat, dan zou je jouw bitcoin in het overzicht moeten zien.

Binance balances

Ga nu linksbovenin naar Exchange –> Basic.

Binance exchange basic

Het scherm wat je nu ziet is best intimiderend, wanneer je dit voor de eerste keer ziet. Maak je geen zorgen, we laten exact zien wat alles betekent.

Rechtsbovenin zie je verschillende coins. Dit zijn de verschillende coins die je kunt kopen. Elke coin heeft een afkorting. Je kunt altijd op CoinMarketCap opzoeken wat de volledige naam van een coin is, door daar te zoeken op de afkorting. Boven de verschillende coins zie je de verschillende trading pairs. Dit zijn coins waar je mee kunt handelen om de verschillende coins te kopen. Je ziet dat de trading pairs bitcoin (btc), ethereum (eth), binance coin (bnb) en usdt (tether) zijn. In dit voorbeeld gebruiken we de trading pair cardano / bitcoin, oftewel ADA/BTC. Je ziet linksboven dan ook ADA/BTC staan.

Binance coin overzicht

Prijsinformatie

Bovenin zien we informatie over de prijs van ADA, ten opzichte van bitcoin. We zien de laatste prijs (dit is de actuele prijs). In dit geval is de prijs 6262 satoshi’s, wat neerkomt op 1,01 dollar. Rechts daarvan zien we hoeveel de prijs in de laatste 24 uur is veranderd. Deze is ten opzichte van bitcoin met 17,82% gedaald. Rechts daarvan zie je het hoogste en laagste punt dat de prijs in de laatste 24 uur heeft bereikt. Je ziet dat het hoogste punt 8370 satoshi’s was en het laagste punt 5905 satoshi’s. Rechts daarvan zien we het volume. Dit is hoeveel er in deze coin is gehandeld in de afgelopen 24 uur op Binance. In dit voorbeeld is dat meer dan 12.600 btc.

Binance prijs overzicht

De grafiek

In het midden zien we de grafiek van de prijs. Deze laat ons zien hoe de prijs over de tijd beweegt. Je kunt hier instellen in welke eenheid van tijd je de grafiek wilt zien. Hij is in het voorbeeld ingesteld op 5 minuten. Dit betekent dat elk staafje in de grafiek gelijk staat aan 5 minuten. Onderaan zie je de tijden. We zien dat ADA een piek had zo rond 12:15 uur. En toen langzaam is gezakt. Je kunt de grafiek ook veranderen naar bijvoorbeeld 30 minuten of 1 dag. In dat laatste geval zou elk staafje gelijk zijn aan 1 dag.

Binance grafiek

Elk staafje kun je zien als een boxplot. Dit boxplot laat 4 dingen zien:

 • Het hoogste punt dat de prijs die periode heeft bereikt
 • Het laagste punt dat de prijs die periode heeft bereikt
 • De beginstand van die periode, dus de prijs waarmee de periode is begonnen
 • De eindstand van die periode, dus de prijs waarmee de periode is geëindigd

Daarnaast kan een staafje groen of rood zijn. Het verschil:

 • Groen betekent dat de eindstand van die periode hoger was dan de beginstand van die periode.
 • Rood betekent dat de eindstand van die periode lager was dan de beginstand van die periode.

Onderstaand figuur maakt het duidelijker.

Candlestick patronen

In dit voorbeeld is elk staafje dus gelijk aan 5 minuten. Als je het tijdframe wijzigt naar bijvoorbeeld 30 minuten, zie je een ander patroon. De vorm en kleur van de staafjes in de grafiek verandert als je de tijdsperiode wijzigt.

Kopen en verkopen

Links zien we de koop- en verkooporders. Rood zijn de verkooporders en groen zijn de kooporders. Je kunt dit gebruiken om te zien wat er gekocht/verkocht wordt. Zo zie je in dit voorbeeld dat er een grote kooporder heeft plaatsgevonden van 96.748 ADA, tegen een prijs van 6240 satoshi’s.

Binance koop en verkooporders

In het midden kun je een bepaalde coin kopen of verkopen. In dit geval ADA. Je hebt de opties:

 • Limit. Hier kun je zelf een prijs instellen voor een bepaalde koop- of verkooporder.
 • Market. Hier kun je direct kopen of verkopen tegen de beste marktprijs.
 • Stop-limit. Hier kun je een koop- of verkooporder plaatsen, waarbij je de coin koopt of verkoopt als deze een bepaalde prijs heeft bereikt.

Je kunt hier je huidige bitcoin balance zien. In dit geval 0,00221380. Daaronder zie je de prijs van ADA, in dit geval 6230 satoshi’s. Vervolgens kun je invoeren hoeveel ADA je wilt kopen.

Binance kopen en verkopen

Binance heeft een aantal knoppen die jou soms kunnen helpen met het makkelijk bepalen van de hoeveelheid. Het gaat om de knoppen 25%, 50%, 75% en 100%. Als je bijvoorbeeld jouw volledige bitcoin balance wilt uitgeven om ADA te kopen, gebruik je de 100% knop. Als je exact de helft van je balance wilt uitgeven, dan gebruik je de 50% knop. En als je iets anders wilt, bijvoorbeeld 58%, dan moet je dat zelf even handmatig uitrekenen.

Als je op 100% klikt, zie je in dit voorbeeld dat we 34 ADA kunnen kopen tegen de prijs van 6230 satoshi’s.

Binance altcoins kopen

Wanneer we de prijs echter verlagen naar 6110 satoshi’s, en dan op 100% klikken, dan kunnen we echter geen 34, maar 36 satoshi’s kopen. Zo kun je met de prijs spelen.

Binance altcoins kopen vervolg

Als je vervolgens wilt kopen, klik je op de groene buy knop. Hetzelfde werkt dit met verkopen. Je stelt de prijs in waarop jij een coin wilt verkopen, en klikt op de rode sell knop. Als je jouw order hebt geplaatst, dan kun je hem zien bij Orders –> Open Orders.

Binance is een marktplaats. Dit betekent dat jouw order pas is gekocht als iemand anders aan jou verkoopt en andersom. Soms hapt iemand meteen op de prijs waarop je hebt ingezet. Soms moet je uren of dagen wachten. Als je order niet meer bij open orders staat, dan betekent dit dat hij is doorgevoerd. Je kunt hem dan zien bij Orders –> Order History.

Binance open orders

Gefeliciteerd, je hebt nu een altcoin gekocht!

 

Bittrex

Maak een account aan op Bittrex. Stuur bitcoin naar je Bittrex account. Hoe dit moet, wordt uitgelegd in ons artikel over bitcoin kopen.

Log in op Bittrex. Als je rechtsboven nu naar Wallets gaat, dan zou je jouw bitcoin moeten zien.

Bittrex Wallets

Als je nu linksboven op het Bittrex logo klikt, zie je een overzicht van coins die je kunt kopen.

Bittrex overzicht

Als je op de coin klikt die je wilt, kom je in het overzicht van die coin terecht. Laten we ADA weer als voorbeeld nemen.

Bittrex handel overzicht

Prijsinformatie

Rechts zie je de prijsinformatie:

 • Last is de laatste prijs (de meest actuele prijs). In dit geval is dat 6498 satoshi’s.
 • Het volume laat zien hoeveel er in ADA is gehandeld in de afgelopen 24 uur, uitgedrukt in bitcoin. Er is in dit voorbeeld op Bittrex voor meer dan 14.600 bitcoin gehandeld in Ada de afgelopen 24 uur.
 • Bid is momenteel de prijs van degene die het meest per coin biedt.
 • Ask is momenteel de laagste vraagprijs van een verkoper.
 • 24h high is het hoogste dat de prijs heeft gestaan in de afgelopen 24 uur.
 • 24h low is het laagste dat de prijs heeft gestaan in de afgelopen 24 uur.

Bittrex prijs informatie

De grafiek

Links zie je de grafiek. Deze bestaat weer uit dezelfde type boxplots. Hoe je deze kunt lezen, is hierboven uitgelegd in het stuk over Binance. Linksboven kun je het tijdframe wijzigen. Hij staat standaard op 30 minuten, maar je kunt hem wijzigen in bijvoorbeeld 5 minuten, 1 dag of 1 week.

Bittrex tijdframe wijzigen

Onder het wijzigen van het tijdframe staat select tool. En rechtsboven de grafiek staat studies. Dit zijn allemaal geavanceerde technieken die je kunt gebruiken voor technische analyse.

Kopen en verkopen

Onder de de grafiek kun je handelen in de betreffende coin. Het deel links is om de coin te kopen en het deel rechts is om de coin te verkopen.

Bittrex trading

Selecteer eerst de prijs die je wilt betalen. Je kunt bij price, last selecteren. Vervolgens zie je de laatste prijs. Als je wilt, kun je de prijs vervolgens aanpassen (verlagen). Onthoud, we willen kopen voor een lage prijs en verkopen tegen een hoge prijs.

Bij units kun je invullen hoeveel coins je wilt kopen. Als je op max klikt, laat hij het maximaal aantal coins zien dat je kunt kopen. In dit geval kunnen we 10.031 ADA kopen. Als we de prijs zouden verlagen die we bereid zijn te betalen, dan zouden we nog meer ADA kunnen kopen.

Bittrex altcoin kopen

Bij type kun je kiezen uit limit (default) of conditional. Als je begint met altcoins kopen, kun je hem gewoon op limit laten staan. De optie conditional kun je selecteren in het geval je een stop-loss wilt gebruiken. Rechts daarvan zie je time in force. Deze heeft 2 opties:

 • Good ’til cancelled (de order blijft net zolang staan totdat je hem cancelt).
 • Immediate or cancel (de order wordt gecancelled als hij niet meteen wordt vervuld).

Meestal kun je hem gewoon laten staan op de standaardoptie (good ’til cancelled).

Als je alle informatie naar wens hebt ingevuld, dan kun je op de blauwe buy knop drukken. Je kunt je order nu volgen rechtsbovenin bij orders. Je ziet daar open orders en completed orders staan. Zodra iemand anders jou de coin heeft verkocht tegen de prijs die jij wilde, dan is je kooporder vervuld. Hij komt dan bij completed terecht. Dit werkt op dezelfde manier met het verkopen van altcoins.

Conclusie

Je hebt nu alle kennis in huis om een altcoin te kopen. Pas wel op! Er zijn zoveel verschillende altcoins, dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. Je moet weten welke altcoins goed zijn en welke je beter niet kunt kopen. Hier moet je onderzoek voor doen.

In het algemeen kun je de regel buy low, sell high volgen. We willen dus laag inkopen, en hoog verkopen. Maar het is goed om voor jezelf een meer uitgebreide strategie te bepalen, gebaseerd op risicomanagement. Ten slotte is het goed om de basis psychologie van het investeren in crypto te begrijpen. Hiermee zul jij zonder problemen alle uitdagingen doorstaan die op je cryptopad komen. Veel succes!