Ripple: wat moet je weten?

Ripple

Leestijd: 10 minuten

Ripple (XRP) is een cryptocurrency, maar net even anders dan de meeste digitale valuta. Ripple is namelijk in handen van één bedrijf. Hierdoor is de valuta meer gecentraliseerd dan andere cryptocurrencies. Alhoewel Ripple steeds bekender wordt, is deze bij het grote publiek nog relatief onbekend. In dit artikel leggen we je alles uit wat je over Ripple moet weten.

Wat is Ripple?

Ripple is zowel een betaalnetwerk (RippleNet) als een cryptocurrency (XRP). Het is belangrijk om dit onderscheid te maken. Wanneer je online Ripple koopt, dan koop je XRP.

RippleNet

RippleNet is een betaalnetwerk voor financiële instellingen. Het is bedacht als oplossing voor het wereldwijde probleem van het versturen van geld van het ene land naar het andere land. Internationale betalingen duren in het huidige systeem namelijk 3-5 werkdagen, en soms kunnen ze wel weken duren. De CEO van Ripple zegt dat het vreemd is dat we in de tijdperk van het internet ons eigen geld nog steeds niet in realtime kunnen verplaatsen. Hij geeft aan dat de snelste manier om nu geld van New York naar Londen te krijgen is om in een vliegtuig te stappen en het geld fysiek te brengen.  Het is alsof het internet en globalisering alle markten hebben vernieuwd, behalve de markt van internationale betalingen. Daarnaast kosten internationale betalingen voor banken vaak tussen de 5 en 50 dollar, plus eventuele kosten voor wisselkoersverschillen. Ten slotte gaat tussen de 3 en 5% van de internationale betalingen tussen banken fout.

RippleNet stelt banken en financiële instellingen in staat om geld over te maken binnen het netwerk. Een voordeel van het Ripple netwerk is de lage transactiekosten. Daarnaast worden alle transacties opgeslagen in het openbare, gedecentraliseerde grootboek, genaamd het Ripple Consensus Ledger. Zo zijn alle betalingen te traceren via de blockchain en kunnen internationale betalingen niet meer fout gaan.

XRP

Ripple (XRP) is de valuta die wordt gebruikt in het betaalnetwerk voor alle transacties. Het idee achter XRP is dat het fungeert als de gemeenschappelijke munteenheid binnen RippleNet, zodat transacties in dezelfde valuta worden omgerekend. Iedereen die geld verstuurt via het systeem verruilt eerst zijn valuta voor XRP. De ontvanger krijgt dan XRP en verruilt deze vervolgens voor zijn eigen munteenheid. Bijvoorbeeld, bij een transactie van Amerikaanse dollars worden de dollars omgezet naar XRP, welke bijna in realtime aan de andere kant van de wereld weer worden verruild, tegen bijvoorbeeld Japanse Yen. Op deze manier worden dollars niet meer direct geruild tegen Yen.

Ripple XRP reduceert de tijd en kosten die gemoeid gaan met betalingen over de grens. Zo besparen banken tijd en geld, en behouden ze hun liquiditeit. Momenteel kost het versturen van 500 dollar naar de andere kant van de wereld ongeveer $5,56 aan transactiekosten. Het gebruiken van Ripple voor dezelfde transactie zou ongeveer 60% aan transactiekosten besparen. Daarnaast is elke transactie binnen 4 seconden verwerkt in het systeem. Transacties via Ripple gaan dus erg snel. Ter vergelijking: transacties bij Ethereum duren meer dan 2 minuten en bij bitcoin meer dan 1 uur.

Ripple transactiesnelheid

De valuta is ook schaalbaar. XRP kan namelijk momenteel 1500 transacties per seconde aan. Ter vergelijking: Bitcoin kan momenteel ongeveer 7 transacties per seconde aan. XRP is zo gemaakt dat deze eventueel kan opschalen naar 50.00 transacties per seconde, net zoals Visa. Op deze manier streeft XRP ernaar om wereldwijd de standaard voor internationale bancaire betalingen te worden. XRP is echter niet bedoeld als valuta om zaken online mee te kopen, in tegenstelling tot bitcoin, die een wereldwijde betaalmethode wil worden.

Ripple kan ook worden gebruikt voor binnenlandse betalingen. Zo gebruiken sommige banken in Japan Ripple voor binnenlandse betalingen, door het langzame betalingsverkeer in dat land. Maar Ripple is voornamelijk gefocust op betalingen over de grens, omdat dat momenteel het grootste pijnpunt voor banken is.

XRP is momenteel de derde grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie (na bitcoin en Ethereum). Enige tijd in 2017/2018 haalde XRP zelfs Ethereum in en was XRP tijdelijk de tweede grootste crypto.

Tegenstrijdige belangen

De XRP valuta is niet essentieel voor het Ripple betaalnetwerk, welke zou kunnen overleven zonder XRP. Met andere woorden: banken hebben geen XRP nodig wanneer ze transacties via het Ripple netwerk willen doen. Dit is toch wel een belangrijk punt, dat veel mensen die in XRP investeren niet weten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het creëren van waarde voor individuele investeerders (door de waarde van XRP te laten stijgen) niet de focus van Ripple is. Individuele investeerders en financiële instellingen hebben andere definities van ‘waarde’ in dat opzicht. Financiële instellingen zien waarde in hoe XRP in hun business operatie gebruikt kan worden, terwijl individuele investeerders voornamelijk waarde zien in de prijsstijging van XRP. Sterker nog, er zit zelfs enige spanning tussen de belangen van deze twee doelgroepen. De actuele marktprijs van XRP is voor financiële instellingen niet belangrijk. Zij gebruiken XRP enkel als ruilmiddel om geld over te maken naar het buitenland. Het maakt banken niet uit hoeveel XRP zij versturen in een transactie, maar het maakt ze wel uit als de waarde van XRP plotseling verandert zolang zij de munt hebben. Hierdoor zijn banken veel meer gebaat bij prijsstabiliteit van XRP, wat juist weer niet in het belang is van individuele investeerders. Als banken verlies maken op een transactie doordat de waarde van XRP plotseling flink daalt tijdens deze transactie, dan doet dat afbreuk aan het systeem van Ripple. Natuurlijk is het voor een bedrijf fijn om de waarde van zijn aandelen (of cryptocurrency) te zien stijgen, maar de prijsstijging van XRP is voor het bedrijf Ripple veel minder belangrijk dan het creëren van waarde voor financiële instellingen en het aansluiten van banken op het netwerk. Hierdoor is het voor Ripple belangrijk om een stabiele prijs van XRP na te streven.

Aanbod

Er zijn in totaal 100 miljard Ripple coins, waarvan er momenteel ongeveer 38,7 miljard in omloop zijn. De Ripple coins die niet in omloop zijn, zijn allemaal al gemaakt door het moederbedrijf. Ripple wordt dan ook niet gemined, zoals bijvoorbeeld de bitcoin. Het bedrijf heeft ongeveer 60% van het totaal aantal XRP in bezit, waardoor de valuta een gecentraliseerd karakter heeft. Het bedrijf heeft 55 miljard Ripple in een smart contract vastgezet, waarbij zij maximaal 1 miljard Ripple coins per maand op de markt kunnen brengen gedurende 55 maanden. Het is de vraag wat Ripple gaat doen met de coins die maandelijks vrijkomen. Als zij deze allemaal tegelijkertijd plotseling op de markt te koop zetten, dan zal de prijs van XRP maandelijks dalen door het grotere aanbod. Dit is niet in het belang van zowel banken als individuele investeerders.

Concurrentie

Wanneer je nu geld overmaakt naar het buitenland, maken banken gebruik van een complex proces. Banken gebruiken daarvoor momenteel nostro en vostro accounts. Dit zijn bankrekeningen bij andere banken in de lokale valuta. Als jij bijvoorbeeld met je ABN rekening euro’s wilt overmaken naar een rekening bij Bank of America, dan zou ABN een rekening met geld bij Bank of America moeten hebben (nostro) en andersom (vostro). Zo kunnen banken het geld op de juiste manier op hetzelfde tijdstip wegboeken. De meeste banken maken hiervoor gebruiken van SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications).

Je kunt RippleNet zien als een concurrent van het veelgebruikte SWIFT systeem. SWIFT is een ouderwets internationaal betaalnetwerk, maar ze zijn (te) langzaam geweest met het reageren op technologische ontwikkelingen. Wat dat betreft is RippleNet een moderne concurrent die aansluit op de economie van de toekomst. SWIFT werkt echter goed (het is langzaam, maar heeft geen bugs) en dat is de reden waarom banken het nog altijd massaal gebruiken. Grote financiële instellingen zijn toch redelijk conservatief en staan niet direct te springen om verandering. Het is dus de vraag in hoeverre RippleNet in de toekomst door banken gebruikt zal worden.

Het bedrijf en team

Zowel het betaalnetwerk als de valuta worden beheerd door het bedrijf Ripple. Het commerciële bedrijf is gevestigd in San Francisco, en er werken ongeveer 200 mensen fulltime. Het bedrijf heeft bij grote investeerders geld opgehaald om te groeien, in tegenstelling tot veel cryptocurrencies die geld ophalen met een ICO (initial coin offering). De strategie van het bedrijf is om open standaarden voor betaaltransacties te promoten en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk financiële instellingen deze standaard adopteren. In de praktijk maakt het bedrijf software en verkoopt deze aan banken, zodat zij snelle betalingen kunnen integreren in hun bestaande systemen. De propositie naar banken is snellere en goedkopere internationale betalingen van A naar B. Om de maximale voordelen te benutten, moet zowel de bank die het geld verstuurt als de bank die het geld ontvangt, de software gebruiken. Ripple is één van de weinige cryptocurrency startups die software aan grote banken verkoopt. In plaats van strijden tegen de status quo, werken ze samen met banken om de huidige situatie te verbeteren. De standaard business structuur die zij hanteren geeft hun in dat kader ook meer geloofwaardigheid naar banken toe. Ripple streeft ernaar om uiteindelijk een Internet of Value mogelijk te maken, waarbij geld zich wereldwijd via het internet net zo snel en goedkoop verplaatst als informatie.

Het bedrijf Ripple heeft belangrijke leiders uit de financiële wereld aan zich weten te binden als werknemers. Zo werken er ervaren managers uit de bankenwereld en heeft Ripple bijvoorbeeld ook een voormalige directeur van SWIFT aangenomen. Door de kennis van al deze professionals heeft Ripple een uitstekend begrip van de financiële industrie, die zij willen vernieuwen. Als je naar hun management team kijkt, zie je dat het (in tegenstelling tot enkele andere cryptocurrencies) geen twintigers zijn die net zijn afgestudeerd. Het zijn zakenmensen met veel ervaring. Dit geeft het bedrijf ook een goede uitstraling naar banken toe.

Ripple team

Partners

Door de voordelen die Ripple met zich meebrengt, wordt het systeem wereldwijd al door meer dan 75 financiële instellingen getest. Sommige van die klanten zijn American Express, UBS, Santander, Royal Bank of Canada, National Bank of Abu Dhabi en National Australia Bank. Ripple werkt samen met deze financiële instellingen om blockchain technologie toe te passen op het betalingsverkeer, zodat betalingen sneller en goedkoper kunnen verlopen. Aan de andere kant heeft concurrent SWIFT meer dan 11.000 banken als partners wereldwijd. Er is dus nog veel ruimte voor Ripple om te groeien. De lijst met partners groeit continu, zolang Ripple meer geloofwaardigheid krijgt in deze conservatieve industrie.

Ripple partners

Wie heeft Ripple bedacht?

Het idee achter Ripple is ouder dan bitcoin. Ryan Fugger bedacht in 2004 namelijk al een soortgelijk decentraal systeem, genaamd RipplePay. Hij maakte dit systeem beschikbaar in 2005. Op eigen kracht kwam het echter niet van de grond. Ryan Fugger gaf in 2012 de controle over Ripple aan ontwikkelaar Jed McCaleb (bedenker van de online exchange website Mt. Gox, die hij had verkocht aan iemand anders) en zijn business partner Chris Larsen. De nieuwe organisatie kreeg in 2012 de naam OpenCoin, maar veranderde in 2013 de naam naar Ripple Labs. In 2013 werd the Ripple broncode openbaar gemaakt. In dat jaar verliet McCaleb de organisatie ook, en ging aan de slag om zijn eigen cryptocurrency te maken: Stellar (XLM). In 2015 werd de naam van Ripple Labs veranderd naar Ripple. De CEO van Ripple is sinds 2012 Brad Garlinghouse.

Wat is de prijs van Ripple?

De prijs van Ripple was relatief stabiel van 2013 tot en met begin 2017. Op 1 januari 2017 was de prijs van Ripple ongeveer 0,0063 dollar. Daarna ging het hard:

  • Op 24 maart 2017 was de prijs voor het eerst meer dan 1 dollarcent.
  • Op 6 mei 2017 was de prijs voor het eerst meer dan 10 dollarcent.
  • Op 21 december 2017 was de prijs voor het eerst meer dan 1 dollar.
  • Op 29 december 2017 was de prijs voor het eerst meer dan 2 dollar.
  • Op 3 januari 2018 was de prijs voor het eerst meer dan 3 dollar.

De actuele prijs van Ripple kun je hieronder zien:

Hoe koop je Ripple?

Om Ripple te kopen, moet je eerst bitcoin kopen en dan op een online exchange inwisselen voor XRP. Wanneer je XRP koopt, zorg er dan wel voor dat je deze veilig bewaart. Hieronder een kort stappenplan om XRP te kopen:

Stap 1: maak een account aan op Binance.

Stap 2: ga op Binance rechtsbovenin naar Funds en dan Deposits.

Binance deposits

Stap 3: zoek bitcoin op in de lijst. Je ziet nu jouw bitcoin adres staan. Kopieer dit adres door op Copy Address te klikken.

Binance adres bitcoin

Stap 4: koop bitcoin op BTCDirect en stuur deze naar het bitcoin adres van je Binance account.

Stap 5: volg vervolgens de stappen om een altcoin te kopen. De altcoin die je wilt kopen is in dit geval Ripple (XRP).

Je hebt nu XRP gekocht!

Kritiek

Ripple XRP is extreem gecentraliseerd, in tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies. Het bedrijf heeft alle Ripple coins voor de lancering al gemaakt, en heeft nog meer dan de helft van alle coins in zijn bezit. Veel mensen vinden cryptocurrencies interessant, vanwege het decentrale karakter ervan. De visie van sommige cryptocurrencies is dan ook dat banken niet meer nodig zijn in de toekomst. Ripple heeft een tegenovergestelde aanpak, en denkt dat banken centraal zullen zijn in de toekomst wanneer het om internationale geldzaken gaat. Veel zaken bij Ripple worden centraal geregeld door Ripple Labs, en banken hebben veel invloed op deze valuta. Zo zou het bedrijf achter Ripple in theorie de hoeveelheid Ripples kunnen vergroten, zonder toestemming van de community. Alhoewel ze hebben gezegd dat niet te zullen doen, is er technisch niks wat hun tegen zou kunnen houden als ze van gedachten veranderen. Hierdoor vinden sommige mensen dat Ripple het tegenovergestelde is van wat cryptocurrencies wil bereiken. Hoe Ripple is opgezet is volgens sommige dus in strijd met de filosofische idealen waar crypto voor staat.

De laatste ontwikkelingen

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom Ripple? De volgende informatiebronnen geven je dagelijks voldoende leesvoer:

Conclusie

Ripple is een interessante cryptocurrency om in de gaten te houden. In tegenstelling tot veel andere digitale valuta, wordt Ripple centraal beheerd. Dit gaat in tegen het decentrale karakter van cryptocurrencies, waardoor sommige mensen er niets van moeten hebben. Het benut de voordelen van de blockchain, maar rebelleert niet tegen het huidige bancaire systeem. Er wordt juist samengewerkt met banken. Het is lastig om te voorspellen wat er met Ripple gaat gebeuren. Als Ripple meer banken kan aansluiten en de financiële sector kan transformeren met zijn betaalnetwerk, dan zal de prijs van Ripple in de toekomst flink gaan stijgen. De toekomst van Ripple hangt dus af van de adoptie van banken. Maar als dat niet gebeurt en enkele grote investeerders hun geld uit Ripple halen, dan zal de prijs flink gaan dalen. Wel kunnen we vaststellen dat Ripple de potentie heeft om de wereldwijde markt van internationale betalingen te vernieuwen, en dat XRP hier mogelijk een rol in gaat spelen.