Litecoin: wat moet je weten?

Litecoin

Leestijd: 12 minuten

Als bitcoin het goud van crypto is, dan is Litecoin het zilver. Litecoin wordt vaak het kleine broertje van bitcoin genoemd. De munt is dan ook explosief gegroeid in de afgelopen tijd. Maar wat is Litecoin precies? Wat zijn de verschillen met bitcoin? En hoe kun je er geld mee verdienen? In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je over Litecoin moet weten.

Wat is Litecoin?

Litecoin (afkorting LTC) is een open source cryptocurrency die dient als betaalmiddel tussen twee partijen, zonder tussenkomst van een bank. Litecoin is bedacht om snel en goedkoop betalingen te kunnen doen. Het doel is om cryptocurrencies toegankelijk en bruikbaar voor iedereen te maken, met LTC als betaalmiddel.

Litecoin is in 2011 bedacht als een verbetering van bitcoin (BTC). Litecoin was één van de eerste bitcoin afsplitsingen (ook wel fork genoemd). Je kunt Litecoin zien als een kopie van bitcoin, met enkele aanpassingen. De twee munten hebben een vergelijkbare broncode. Beiden zijn cryptocurrencies waarmee betalingen kunnen worden gedaan. Beiden zijn ook te verdelen in kleinere hoeveelheden, tot 8 cijfers achter de komma. Waar 0.00000001 BTC een Satoshi wordt genoemd, is 0.00000001 LTC een Litoshi.

Voordelen van Litecoin

Litecoin is op veel vlakken beter dan bitcoin. Hieronder wordt dit in detail uitgelegd.

 • Litecoin is 4 keer sneller dan bitcoin. Zo wordt er niet elke 10 minuten een block gemined (zoals bij bitcoin), maar elke 2,5 minuut. Voor elk individueel bitcoin block dat wordt bevestigd, worden er 4 verschillende LTC blocks van dezelfde grootte bevestigd.
 • Transacties via Litecoin zijn goedkoper dan via bitcoin. Het versturen van LTC kost gemiddeld ongeveer 0,30 dollar, terwijl het versturen van BTC gemiddeld 5 dollar kost. Dit zorgt ervoor dat je kleine bedragen eerder via LTC betaalt dan via BTC. Het heeft tenslotte weinig zin om een product van 8 euro te betalen met bitcoin, als je meer dan de helft aan transactiekosten extra moet betalen.
 • Litecoin is veiliger. De snellere transactietijd zorgt voor een veilige omgeving door de kans te verkleinen op double-spending attacks. Dat zijn aanvallen waarin een hacker dezelfde crypto gebruikt om meerdere transacties te doen.
 • Litecoin heeft een groter aanbod. Het aanbod van Litecoin munten is 4 keer zo groot als bitcoin, omdat Litecoin is gemaakt om 4 keer zo snel te zijn als bitcoin. Bitcoin heeft een maximum van 21 miljoen munten, terwijl Litecoin een aanbod van maximaal 84 miljoen munten heeft.
 • Het minen van Litecoin is toegankelijker en eerlijker voor alledaagse gebruikers. Litecoin maakt gebruik van de hashing techniek scrypt hashing. Bitcoin gebruikt de techniek SHA-256. Litecoin heeft het bitcoin protocol aangepast om de invloed van speciale mining hardware te verminderen. Dit zorgt voor een eerlijker speelveld bij het minen van LTC, dan bij BTC het geval is.
 • Ten slotte heeft Litecoin een actief betrokken oprichter. Dit in tegenstelling tot bitcoin, waarbij de identiteit van de oprichter onbekend is (Satoshi Nakamoto). Het feit dat er een oprichter is met een gezicht kan helpen om anderen te overtuigen om zich ook achter de visie van Litecoin te scharen.

Ondanks deze voordelen is Litecoin minder succesvol dan bitcoin. Bitcoin heeft meer naamsbekendheid bij het algemene publiek. Daarnaast heeft bitcoin een grotere marktkapitalisatie dan Litecoin. Zodoende wordt bitcoin vaak het goud van crypto genoemd, en Litecoin het zilver.

Litecoin versus bitcoin

Mining

Litecoins worden net als bitcoin gegenereerd door middel van mining. Het minen van LTC is een complex proces, waar je redelijk wat technische kennis voor nodig hebt. Elke 2,5 minuut wordt er een block gemined en worden er 25 coins gegenereerd. Dit betekent dat er ongeveer 14.400 munten per dag worden gemined. Elke 4 jaar, oftewel 840.000 blocks, wordt het aantal gegenereerde munten per block (momenteel 25) gehalveerd. Het maximale aanbod van Litecoins is 84 miljoen stuks. Momenteel zijn er daarvan ruim 55 miljoen gemined. Als je meer wilt weten over het minen van LTC, dan kun je hier een complete gids vinden.

Het minen van Litecoin kan niet worden versneld door parallele processoren te gebruiken, wat wel bij bitcoin kan. De introductie van speciale hardware voor het minen, genaamd application-specific integrated circuits (ASICs), heeft ervoor gezorgd dat het minen van bitcoin steeds moeilijker wordt voor de dagelijkse gebruiker. Grote mining pools hebben bij bitcoin dan ook veel macht. Bij Litecoin is dit minder het geval, omdat deze is gemaakt om de hash power eerlijker over het netwerk te verdelen. Zo is Litecoin minder vatbaar voor speciale mining hardware, waardoor het minen van LTC toegankelijker is voor de dagelijkse gebruiker dan het minen van bitcoin.

Innovaties

Litecoin is een voorloper op het gebied van innovatieve technologie:

 • In mei 2017 was Litecoin de eerste cryptocurrency die Segregated Witness (SegWit) invoerde. SegWit verwijdert de handtekening van een transactie uit de originele data. Dit zorgt ervoor dat transacties op het netwerk sneller verlopen. Bitcoin heeft deze techniek pas later, in augustus 2017, ingevoerd.
 • Daarnaast was LTC de eerste munt die atomic swaps doorvoerde. Dit zorgt ervoor dat verschillende coins voor elkaar kunnen worden geruild zonder tussenkomst van een derde partij. Bijvoorbeeld, als je 5 BTC hebt, maar in plaats daarvan 100 LTC wilt, dan zou je dit moeten wisselen via een exchange. Met atomic swaps is dat niet meer nodig, en kun je munten direct tegen elkaar ruilen. De eerste atomic swap vond plaats in september 2017 tussen LTC en Decred. In november vond er een atomic swap tussen BTC en LTC plaats. Door de technologie van atomic swaps zou je straks Litecoin kunnen uitgeven op elke plek waar bitcoin wordt geaccepteerd.
 • Ten slotte heeft Litecoin als eerste munt getest met transacties via het Lightning Network. Het Lightning Network kun je zien als een laag bovenop de blockchain om grote aantallen transacties per seconde buiten de blockchain te verwerken, voordat ze definitief worden verwerkt binnen de blockchain. Zo worden transacties onmiddellijk verricht. Het Lightning Network is momenteel nog in de testfase, maar zal in de toekomst worden uitgerold voor zowel bitcoin als Litecoin. Sommigen zeggen dat als bitcoin straks het Lightning network invoert (en transacties dus supersnel gaan),  de voordelen van Litecoin ten opzichte van bitcoin zullen verminderen. Anderen zeggen dat het Lightning Network de adoptie van bitcoin zal vergroten, wat vervolgens de adoptie van Litecoin zal vergroten. Litecoin oprichter Charlie Lee heeft al wel zijn visie gegeven op wat dit voor de munt kan betekenen.

Wie heeft Litecoin bedacht?

Litecoin is in oktober 2011 bedacht door Charlie Lee, een voormalig medewerker van Google. Hij paste bitcoin aan op een manier waarvan hij dacht dat die voor grootschalige adoptie van de munt zou zorgen. Na de creatie van LTC is Charlie Lee van 2013 tot 2017 werkzaam geweest bij Coinbase, één van de grootste exchanges ter wereld. In 2017 ging hij zich weer vol richten op het uitbouwen van Litecoin. Charlie Lee ziet Litecoin niet als een concurrent van bitcoin; hij ziet het meer als een aanvulling. Hij ziet Litecoin als het beste betaalmiddel voor kleine transacties, zoals online winkelen. Bitcoin ziet hij meer gebruikt worden voor grote internationale betalingen.

Charlie Lee is een bekendheid geworden in de cryptowereld. Hij becommentarieert op Twitter veel zaken in de cryptowereld en heeft veel invloed. Hij heeft meer dan 700.000 volgers. Echter werd hij ervan beschuldigd dat hij niet neutraal over de markt kon praten, omdat er sprake is van een belangenverstrengeling. Elke tweet die hij verstuurde over LTC, dreef de prijs omhoog, wat natuurlijk in zijn eigen belang is. Hierdoor heeft Charlie Lee in december 2017 bekendgemaakt dat hij al zijn Litecoin heeft verkocht. Charlie Lee is nog wel actief betrokken bij de munt, ook al heeft hij zelf geen LTC meer.

Charlie Lee Litecoin

Litecoin cash

In februari 2018 heeft er een afsplitsing (fork) van Litecoin plaatsgevonden, die heeft geresulteerd in de oprichting van Litecoin Cash (LCC). Charlie Lee heeft echter gewaarschuwd voor Litecoin Cash. Hij noemt elke fork van LTC een scam. Verder zegt Lee in een interview met CoinDesk, dat Litecoin Cash voor verwarring onder mensen zorgt, die misschien denken dat Litecoin is gesplit. Hij stelt dat de Litecoin community helemaal geen interesse heeft om te splitsen, en dat de oprichters van LCC enkel snel geld willen maken. Lee gelooft dat de oprichters van LCC gebruik willen maken van de naam van Litecoin, en het succes van Bitcoin Cash willen herhalen. Sinds de fork is LCC echter nog geen succes. Er is een laag handelsvolume, weinig interesse en de munt is op weinig exchanges te verhandelen.

Litecoin Foundation

De Litecoin Foundation is een niet-commerciële organisatie gebaseerd in Singapore, met als doel om het gebruik van Litecoin te stimuleren. De directeur van deze stichting is ook de oprichter, Charlie Lee. Alhoewel LTC wordt ontwikkeld door het Litecoin Core team, werkt de Foundation nauw samen met dit team en ondersteunt hen ook financieel. Uiteindelijk streven ze natuurlijk hetzelfde doel na.

Acceptatie als betaalmiddel

Litecoin kan door webshops en online verkopers worden gebruikt als betaalmiddel. De snelheid van Litecoin maakt het voor webshops een aantrekkelijker betaalmiddel dan bitcoin, want er hoeft 4 keer zo kort te worden gewacht op de betalingsbevestiging.

Om het gebruik van Litecoin als betaalmiddel te stimuleren, is het belangrijk om deze betaalmogelijkheid op zoveel mogelijk plekken aan te bieden. Als je Litecoin tenslotte niet kunt uitgeven, dan zijn enkel investeerders en technische fans degenen die de munt kopen. Als Litecoin overal kan worden gebruikt als betaalmiddel, dan zullen meer mensen de munt kopen. Om de acceptatie van de munt als betaalmiddel te stimuleren, heeft Litecoin onlangs twee nieuwe platformen gelanceerd:

 • LitePay. LitePay wil bedrijven, verkopers en mensen wereldwijd helpen om Litecoin te accepteren. Mensen kunnen dan met LTC bij webshops betalen, waarbij webshops 1% kosten betalen, tegenover 3% bij creditcards. Door middel van LitePay zal de webshop direct geld in de lokale valuta ontvangen, zonder de mogelijkheid van chargebacks, zoals bij creditcards.
 • LitePal. LitePal zal de eerste betaalprovider voor LTC zijn.

Een lijst van bedrijven die LTC accepteren is hier en hier te vinden. Er zitten nog geen hele grote internationale bedrijven in deze lijst. Echter gaan er recent geruchten dat Facebook Litecoin wil gaan introduceren als betaalmiddel. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan zal de waarde van de munt flink gaan stijgen.

Litecoin betaalmiddel

Wat is de prijs van Litecoin?

De prijs van Litecoin is in enkele jaren explosief gestegen. Hieronder enkele hoogtepunten:

 • Op 18 november 2013 was de prijs voor het eerst 5 dollar.
 • Op 23 november 2013 was de prijs voor het eerst 10 dollar.
 • Op 27 november 2013 was de prijs voor het eerst 20 dollar
 • Op 28 november 2013 was de prijs voor het eerst 50 dollar.
 • Daarna is de prijs ingezakt. De prijs is toen jarenlang onder de 5 dollar gebleven, tot hij in het voorjaar van 2017 weer flink begon te stijgen.
 • Op 2 december 2017 was de prijs voor het eerst 100 dollar.
 • Op 12 december 2017 was de prijs voor het eerst 200 dollar. Diezelfde dag steeg de prijs aanzienlijk, en kwam de prijs voor het eerst ook boven de 300 dollar.
 • Op 19 december 2017 was de prijs voor het eerst 350 dollar.

Hieronder kun je de actuele prijs van LTC zien:

Hoe koop je Litecoin?

Je kunt Litecoin direct met euro’s kopen via BTCDirect. Een andere optie is om eerst bitcoin te kopen en dan op een online exchange in te wisselen voor LTC. Wanneer je Litecoin koopt, zorg er dan wel voor dat je deze veilig bewaart. Een hardware wallet zoals de Nano Ledger S in combinatie met MyEtherWallet is handig om te gebruiken: deze kan onder andere LTC opslaan. Hieronder een kort stappenplan om Litecoin te kopen:

Stap 1: maak een account aan op Binance.

Stap 2: wanneer je bent ingelogd, ga rechtsbovenin naar Funds en dan Deposits.

Binance deposits

Stap 3: zoek LTC op in de lijst. Je ziet nu jouw LTC adres staan. Kopieer dit adres door op Copy Address te klikken.

Binance LTC adres

Stap 4: Koop LTC op BTCDirect en stuur deze naar het LTC adres van je Binance account.

Je hebt nu Litecoin gekocht!

Uitdagingen

Net als bitcoin heeft Litecoin ook zijn uitdagingen. Een grote uitdaging is dat LTC nog niet op veel plaatsen wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Alhoewel LTC groeit, is bitcoin nog altijd het meest geaccepteerde crypto betaalmiddel online. Daarnaast vinden sommige mensen de technische verbeteringen van LTC te weinig onderscheidend in de huidige crypto markt. Deze opvatting kan de groei van de munt remmen. Om ook in de toekomst te blijven groeien, moet Litecoin zich blijven onderscheiden van bitcoin.

Daarnaast wordt er aan initiatieven gewerkt die directe transacties mogelijk en veilig maakt, zoals bijvoorbeeld BitPay’s Inter-Channel Payments systeem, ook wel Impulse genoemd. Als dit initiatief succesvol van de grond komt, dan zouden webshops crypto kunnen accepteren, zonder te hoeven wachten op bevestiging vanuit de blockchain. In dat geval zou de snelheid van Litecoin niet langer een voordeel zijn.

De laatste ontwikkelingen

Wil je op de hoogte blijven van de laatste LTC ontwikkelingen? Dan kun je al het laatste nieuws op deze kanalen volgen:

Conclusie

Litecoin is een interessante crypto die betalingen tussen twee partijen faciliteert. Litecoin is een aangepaste versie van bitcoin, met enkele voordelen ten opzichte van zijn grote broer. Zo is LTC sneller, goedkoper en veiliger dan bitcoin. Met name voor kleine transacties is Litecoin beter dan bitcoin. Daarnaast wordt de hash power eerlijker over het netwerk verdeeld, zodat er een eerlijk speelveld op het gebied van mining is. Alhoewel LTC een verbeterde versie is van BTC, heeft de munt nog niet de naamsbekendheid die zijn grote broer heeft. Ook de acceptatie van de munt door verkopers en webshops is nog niet zo hoog. Bitcoin is bekend bij het algemene publiek. Litecoin niet. Door deze redenen wordt bitcoin vaak het goud van crypto genoemd, en Litecoin het zilver.

Het grootste probleem van bitcoin is op dit moment de schaalbaarheid. Als het bitcoin niet lukt om schaalbaarder te worden, dan zou Litecoin wel eens een goed alternatief kunnen zijn. Er moet dan nog wel worden gewerkt aan de naamsbekendheid en acceptatie, maar in de cryptowereld kunnen ontwikkelingen razendsnel gaan. Maar voor nu doet Litecoin precies waar het voor gemaakt is: het faciliteren van goedkope en snelle betalingen.