Ethereum: wat moet je weten?

Ethereum

Leestijd: 10 minuten

Ethereum (ETH) is na bitcoin de grootste cryptovaluta. Alhoewel bitcoin in de massamedia de meeste aandacht van alle cryptocurrencies krijgt, is Ethereum flink in opkomst. Experts verwachten dat Ethereum in de toekomst wellicht de markt zal domineren. In dit artikel leggen we je alles uit wat je over ETH moet weten.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd platform voor applicaties. Deze applicaties kunnen van alles zijn, maar het Ethereum netwerk is geoptimaliseerd om bepaalde regels uit te voeren wanneer bepaalde criteria zijn bereikt, zoals bij een contract. Een belangrijke toepassing is het uitvoeren van smart contracts.

Smart contracts (slimme contracten) zijn contracten die digitaal zijn vastgelegd en uit zichzelf instructies uitvoeren op basis van inkomende data van het netwerk. Het is eigenlijk net als programmeren: if this… then that. De termen van het contract worden gedefinieerd, en er wordt gedefinieerd wat er gebeurt bij bepaalde uitkomsten. Wanneer de uitkomst bij het netwerk bekend is, zal een smart contract zichzelf automatisch uitvoeren. Met andere woorden: als aan voorwaarde A en/of B wordt voldaan, dan gebeurt C.

Het voordeel van smart contracts is dat de blockchain een gedecentraliseerde manier is om contracten te checken en uit te voeren. Gedecentraliseerd wil zeggen dat er niet één centrale server is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook. Het gedecentraliseerde aspect zorgt ervoor dat het erg moeilijk is om fraude of censuur te plegen. Derde partijen zijn hierdoor niet in staat om ongeautoriseerd het contract te wijzigen. Ethereum streeft ernaar om met smart contracts het dagelijkse leven efficiënter en kosteneffectiever te maken door onnodige derde partijen overbodig te maken. Smart contracts bieden meer veiligheid en lagere kosten dan traditionele contracten. Sommige mensen voorspellen dat smart contracts veel gebruikt zullen worden in de financiële wereld en andere industrieën.

Enkele praktische voorbeelden van smart contracts:

Voorbeeld 1: een investeerder kan instellen dat hij enkel wil investeren in een bepaald bedrijf als dat bedrijf binnen een bepaalde deadline een nieuw product lanceert. Wanneer dat bedrijf een nieuw product binnen de deadline lanceert, wordt de investering automatisch gedaan.

Voorbeeld 2: wanneer een bedrijf geld wil ophalen, kan worden ingesteld dat het geld van de donateurs door het smart contract wordt vastgehouden totdat het streefbedrag is bereikt. Wanneer het streefbedrag niet voor een ingestelde datum wordt bereikt, krijgt iedereen automatisch zijn geld terug. Wanneer het streefbedrag wel wordt bereikt voor een ingestelde datum, dan krijgt het bedrijf zijn opgehaalde geld. Een fundraising platform (die een vergoeding voor zijn diensten vraagt), is dan niet meer nodig.

Voorbeeld 3: jouw collega’s doen een weddenschap welk land het WK-voetbal gaat winnen. Iedereen legt 20 euro in, en de winnaar krijgt de gehele pot. Deze poule kun je in een Ethereum smart contract zetten, waarbij de winnaar na afloop van de wedstrijd automatisch de gehele pot krijgt overgemaakt. Zo hoef je niet één persoon met alle inleg te vertrouwen.

Voorbeeld 4: je kunt je testament in de blockchain zetten. Wanneer je overlijdt en een overlijdensakte is uitgegeven (en in de blockchain wordt geüpload), wordt de erfenis automatisch verdeeld volgens het testament. Een notaris is dan niet meer nodig.

Smart contracts en Ethereum

Smart contracts zijn gedecentraliseerde applicaties die iedereen kan maken. Programmeurs kunnen zelf applicaties op Ethereum bouwen. Ethereum heeft hiervoor een op Javascript gebaseerde programmeertaal gemaakt: Solidity. Ethereum gebruikt zijn eigen publieke blockchain om slimme contracten op te slaan, uit te voeren en te beveiligen. Uiteindelijk bestaat een slim contract uit een stukje code. Slimme contracten worden geüpload naar het platform en vervolgens uitgevoerd door een gedecentraliseerd netwerk van computers. Elke computer in het netwerk downloadt een kopie van de ETH blockchain en kan dan slimme contracten uitvoeren. De blockchain van Ethereum is openbaar en te in te zien op Etherscan.

Ether (ETH) wordt gebruikt om degenen te belonen die de computers runnen die ervoor zorgen dat smart contracts worden uitgevoerd. Ether is een cryptocurrency, net zoals bitcoin. Ether heeft een financiële waarde en kan worden gebruikt om waarde tussen twee personen uit te wisselen, maar Ether is primair bedoeld om de personen te vergoeden die het Ethereum netwerk mogelijk maken. Iedereen die zijn computer aan het Ethereum netwerk beschikbaar stelt om een gedecentraliseerde applicatie te draaien, krijgt ETH als beloning. Gebruikers van de Ethereum blockchain moeten het netwerk in ETH betalen om hun smart contract uit te voeren. Hoe meer rekenkracht een contract vergt (hoe complexer het contract is), hoe meer ETH er moet worden betaald. Ether is dus de brandstof die het Ethereum netwerk laat draaien. In de praktijk wordt Ether vaak Ethereum genoemd, waardoor met Ethereum zowel het netwerk als de munt wordt bedoeld.

Onderstaande video legt in simpele taal uit wat Ethereum is.

Of een meer technische video:

Revolutionaire technologie

Veel mensen zijn enthousiast over Ethereum. Net zoals het internet heeft veranderd hoe mensen communiceren, heeft Ethereum de potentie om te veranderen hoe de wereld contracten uitvoert. Voordat de blockchain technologie bestond, moesten we een derde partij vertrouwen om een contract uit te voeren. Dat zou bijvoorbeeld een notaris, een advocaat of een bank kunnen zijn. Die derde partij zou uiteraard een vergoeding vragen voor zijn/haar rol in de uitvoering van het contract. Ethereum biedt de mogelijkheid om online een contract tussen twee partijen af te sluiten, waarbij technologie wordt gebruikt om te automatiseren wat vroeger derde partijen deden, namelijk het contract uitvoeren. Anders gezegd: twee partijen kunnen Ethereum gebruiken om digitaal met elkaar een contract te sluiten, dat automatisch wordt uitgevoerd.

Er zijn vele toepassingen om Ethereum voor het afsluiten van contracten te gebruiken, waar derde partijen die rol traditioneel vervullen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis. Nu moeten de koper en verkoper naar een notaris of jurist om de koopakte te regelen. Al die zaken zou Ethereum digitaal en automatisch kunnen doen. Zo zouden een hele hoop kosten kunnen worden bespaard.

Huis kopen - Ethereum style

Mining

Ethereum gebruikt momenteel een proof-of-work systeem om transacties op het netwerk uit te voeren en te verifiëren. ETH wordt net als bitcoin geproduceerd door middel van mining. Transacties worden gegroepeerd in blocks. Nadat transacties door het netwerk zijn goedgekeurd, wordt het block toegevoegd aan de Ethereum blockchain. Elke 12-14 seconden wordt er een nieuw ETH block gemined. De computer die het block mined, krijgt een vergoeding van 5 ETH.

EVM

Wanneer er data aan smart contracts wordt gekoppeld, dan is er consensus nodig over wat de code moet doen. De Ethereum Virtual Machine (EVM) is een virtuele machine die door alle decentrale gebruikers (nodes) in het netwerk wordt gerund. De EVM voert code van smart contracts uit wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Elke Ethereum node runt zijn eigen kopie van de EVM. Elke node voert dezelfde transacties uit, dus elke node voert dezelfde berekeningen uit en slaat dezelfde waarden op. Zo kun je de EVM zien als één grote wereldcomputer. De EVM is de voornaamste innovatie van Ethereum.

ERC-20 tokens

Ontwikkelaars kunnen zelf gedecentraliseerde applicaties bouwen op Ethereum. Binnen die applicaties kunnen daarnaast eigen tokens en/of coins worden gebruikt. Zo kunnen er nieuwe cryptocurrencies ontstaan, die op Ethereum zijn gebouwd. Veel gedecentraliseerde applicaties halen geld op door middel van crowdfunding in de vorm van een ICO (initial coin offering). Een ICO is het equivalent van een beursgang van een bedrijf, maar dan in de crypto wereld. Ethereum is tegenwoordig het populairste platform om ICO’s te starten. ICO’s gebruiken de veiligheid en het vertrouwen dat in het platform is ingebouwd om nieuwe cryptocurrencies te lanceren. Ethereum heeft dit proces gestandaardiseerd met het ERC-20 protocol. Veel ICO’s gebruiken de ERC-20 standaard om hun tokens uit te geven. Een crypto die op Ethereum is gebouwd is een ERC-20 token. Een overzicht van alle ERC-20 tokens is hier te vinden. Enkele bekende voorbeelden:

  • Golem (GNT). Dit stelt mensen in staat om hun server-capaciteit aan anderen uit te lenen wanneer ze deze niet gebruiken. In ruil hiervoor krijgen zij betaald in Golem tokens.
  • Salt. Dit stelt mensen in staat om geld te lenen in ruil voor crypto als onderpand.
  • Request (REQ). Dit stelt mensen en bedrijven in staat om iedereen een verzoek tot betaling te sturen, met extreem lage kosten.
  • Walton (WTC). Dit combineert blockchain met RFID (radio-frequency identification) om bedrijven te helpen in supply chain management.

Elke dag komen er weer nieuwe gedecentraliseerde applicaties bij. Een compleet overzicht van deze gedecentraliseerde applicaties op het Ethereum netwerk (decentralized apps, oftewel dApps) kun je hier vinden. En mocht je zelf aan de slag willen gaan met het bouwen van Ethereum applicaties, dan kun je hier veel resources vinden. De Yellow Paper van Ethereum geeft je in dat geval ook veel technische inzichten in het project.

Wie heeft Ethereum bedacht?

Ethereum is bedacht in 2013 door de Rus Vitalik Buterin toen hij 19 jaar was. Zijn vader vertelde hem over bitcoin. Vitalik raakte als programmeur vervolgens betrokken bij Bitcoin Magazine. Hij vond dat Bitcoin meer moest zijn dan enkel een digitale valuta. Hij vond de digitalisering van geld een kans om logica in geldzaken in te bouwen en hij stelde voor om de smart contract functionaliteit aan bitcoin toe te voegen. Dit werd afgewezen door de bitcoin community. Hij besloot toen om zelf een platform voor smart contracts te maken, iets wat bitcoin niet is. Hij nam bitcoin als basis en verbeterde deze met de functionaliteit van slimme contracten. Hij noemde dit Ethereum. Hij publiceerde de whitepaper waarin hij Ethereum beschreef eind 2013. In januari 2014 kondigde hij publiekelijk de start van het project aan op het Bitcointalk forum. In juni 2014 werd de Ethereum Foundation opgericht. In november 2014 werd in Berlijn het eerste Ethereum event gehouden: Devcon-0. De eerste beta versie ging live op 30 juni 2015, iets meer dan 1,5 jaar na de publicatie van de whitepaper. In die tijd was dat het grootste crypto nieuws sinds de geboorte van bitcoin. Bij de ICO zijn er 60 miljoen ETH tokens verkocht, tegen een toenmalige waarde van 18 miljoen dollar in bitcoin. Sindsdien is de interesse in Ethereum vanuit de community en het bedrijfsleven flink gegroeid. Vitalik Buterin is nog steeds betrokken bij Ethereum en houdt geregeld seminars waarin hij zijn visie geeft op de toekomst van het platform.

Schaalbaarheid

Ethereum kampt met het probleem van schaalbaarheid. Het kan maar een beperkt aantal transacties per seconde aan. Hoe belangrijk dat is, bleek toen CryptoKitties werd uitgebracht. CryptoKitties is een spel waarin je met ETH kan betalen om virtuele katten op te voeden en te verzamelen. De populariteit van het CryptoKitties spel, dat op het Ethereum netwerk draait, zorgde in december 2017 ervoor dat het hele Ethereum netwerk langzaam werd. Meer dan 200.000 mensen speelden het spel. Op een gegeven moment was CryptoKitties verantwoordelijk voor 15% van alle ETH transacties wereldwijd. Als een simpel spel als CryptoKitties al het hele Ethereum netwerk kan vertragen, dan kun je vraagtekens zetten bij de wereldwijde schaalbaarheid hiervan. Een volledig overzicht van de uitdagingen van Ethereum vanuit technisch perspectief kun je hier vinden.

CryptoKitties

Wat is de prijs van Ether?

De prijs van Ether wordt bepaald door vraag en aanbod. Het aanbod is momenteel 96,9 miljoen Ether. Per jaar komen er maximaal 18 miljoen Ether bij. De vraag houdt in hoeveel geld er momenteel in Ether zit.

Tijdens de presale van ETH in juli t/m september 2014 kon je 2000 ETH krijgen voor 1 bitcoin (en de prijs van een bitcoin was tussen de 600 en 800 dollar). Dat is ongeveer 35 dollarcent per ETH. Sindsdien is de prijs van ETH langzaam blijven stijgen. In maart 2016 was de ETH prijs voor het eerst 10 dollar. In mei 2017 was de prijs voor het eerst 100 dollar. In januari 2018 kwam de prijs voor het eerst boven de 1000 dollar.

Hieronder kun je de actuele prijs van Ether zien:

Hoe koop je Ethereum?

Je kunt Ethereum direct met euro’s kopen via BTCDirect. Een andere optie is om eerst bitcoin te kopen en dan op een online exchange in te wisselen voor ETH. Wanneer je Ethereum koopt, zorg er dan wel voor dat je deze veilig bewaart. Een hardware wallet zoals de Nano Ledger S in combinatie met MyEtherWallet is handig om te gebruiken: deze kan onder andere ETH en alle ERC-20 tokens opslaan. Hieronder een kort stappenplan om Ethereum te kopen:

Stap 1: maak een account aan op Binance.

Stap 2: wanneer je bent ingelogd, ga rechtsbovenin naar Funds en dan Deposits.

Binance deposits

Stap 3: zoek Ethereum op in de lijst. Je ziet nu jouw ETH adres staan. Kopieer dit adres door op Copy Address te klikken.

Binance adres ETH

Stap 4: Koop Ethereum op BTCDirect en stuur Ethereum naar het ETH adres van je Binance account.

Je hebt nu Ethereum gekocht!

Wat kun je met Ether?

Ether is bedoeld om te betalen voor rekenkracht in het Ethereum netwerk. Ether is niet bedoeld voor andere dingen. Zoals Ethereum op zijn eigen website zegt: Ether is “a token whose purpose is to pay for computation, and is not intended to be used as or considered a currency, asset, share or anything else.” Echter is dat wel wat de meeste mensen doen. Het grootste deel van de mensen koopt Ether als investering en niet om te betalen voor rekenkracht.

Nadat je ETH hebt gekocht, kun je deze vasthouden en hopen dat hij met de tijd in waarde stijgt. Daarnaast kun je met Ethereum ook andere coins kopen op online exchanges, zoals bitcoin of vele andere. Veel online exchanges gebruiken Ethereum namelijk net als bitcoin als trading pair (handelspaar) om munten tegen te verhandelen.

De flippening

Bitcoin is op dit moment nog de groote cryptocurrency, qua marktkapitalisatie. Er zijn mensen die verwachten dat Ethereum qua marktkapitalisatie groter zal worden dan bitcoin. Dit mogelijke event wordt de flippening genoemd. Op de flippening watch website kun je zien hoe het momenteel met de flippening staat, oftewel enkele belangrijke kengetallen van bitcoin versus Ethereum. Hier kun je zien dat Ethereum nu al veel meer transacties per dag uitvoert dan bitcoin.

De flippening

De Enterprise Ethereum Alliance

Slimme contracten kunnen veel tijd en geld besparen. Hierdoor hebben ook bedrijven interesse in de toepassingen van Ethereum. Verschillende grote bedrijven hebben de Enterprise Ethereum Alliance (EEA) opgericht. Deze organisatie kijkt naar manieren hoe Ethereum verder kan worden geïmplementeerd in het bedrijfsleven. De organisatie verbindt grote bedrijven met startups en Ethereum experts. Inmiddels zijn er al meer dan 200 bedrijven onderdeel van de Enterprise Ethereum Alliance. Bekende bedrijven zijn onder andere Accenture, BP, Deloitte, HP, ING, Intel, JP Morgan Chase, MasterCard, Microsoft, Rabobank en Samsung.

Ethereum Enterprise Alliance

Risico’s van investeren in Ethereum

Alhoewel Ethereum een veelbelovende technologie is, betekent dat niet dat er geen risico’s zijn. Er zijn een aantal mogelijke risico’s verbonden aan het investeren in ETH:

  • Wetgeving. Overheden zouden Ethereum kunnen verbieden of wetgeving kunnen introduceren die het platform onpraktisch zou maken. Dit lijkt op dit moment niet waarschijnlijk, maar niemand kan de toekomst voorspellen.
  • Veiligheid. Hackers zouden de beschikbaarheid en integriteit van data uit het netwerk kunnen aanvallen. Alhoewel het team achter Ethereum veiligheid zeer serieus neemt, kan niemand ooit garanderen dat software echt 100% veilig is.
  • Adoptie. De vraag is of Ethereum echt op grotere schaal wordt gebruikt. Dat zou betekenen dat Ethereum de traditionele pen en papieren contracten gaat vervangen. Het zou ook kunnen dat er een nieuwe technologie opduikt (een verbetering van Ethereum), die deze rol op zich zal gaan nemen.
  • En natuurlijk zou je jouw ETH kwijt kunnen raken als je deze niet goed beveiligt.

Ethereum Classic

In 2016 was er een ICO genaamd DAO die 150 miljoen dollar ophaalde. DAO was gebouwd op het Ethereum netwerk. DAO werd echter gehackt, waardoor er voor 55 miljoen dollar aan Ether verloren ging. Na de hack heeft de Amerikaanse toezichthouder SEC hun twijfels geuit over de veiligheid van blockchain. Na de DAO hack, vond er een fork (split) plaats van de Ethereum blockchain. Dit resulteerde in de oprichting van Ethereum Classic. Ethereum Classic (ETC) is de originele Ethereum blockchain, en Ethereum (ETH) is de nieuwe, aangepaste blockchain. De meeste developers zijn overgestapt op Ethereum (ETH), alhoewel Ethereum Classic nog wel bestaat.

De laatste ontwikkelingen

Ethereum bestaat inmiddels uit een enorme community van techneuten die meewerken aan het project. Er is dan ook elke week veel nieuws over Ethereum. Voor een overzicht van het laatste Ethereum nieuws kun je terecht op:

Conclusie

Alhoewel veel mensen Ethereum vergelijken met bitcoin, is de realiteit dat ze twee verschillende projecten zijn met elk andere intenties. Bitcoin wil een digitale valuta of het digitale goud zijn, terwijl de mogelijke toepassingen van Ethereum veel breder zijn dan dat. Ethereum is een platform waarop ontwikkelaars zelf gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen, en Ether is de brandstof die het netwerk runt. Ethereum zou echter nooit mogelijk zijn geworden zonder bitcoin. Ethereum ziet zichzelf als complementair aan bitcoin, het is geen directe concurrent. Terwijl bitcoin geen persoon heeft dat hét gezicht is van bitcoin (oprichter Satoshi Nakamoto is een pseudoniem), heeft Ethereum met Vitalik Buterin een concreet gezicht naar de buitenwereld.

In de toekomst zouden smart contracts potentieel heel groot kunnen worden en Ethereum het netwerk waarop zij draaien. De waarde van Ether zou dan flink gaan stijgen. Echter kan ook het tegenovergestelde gebeuren. Het is tenslotte een nieuwe technologie en de toekomst is onzeker. Terwijl de technologie zich verder ontwikkelt, zullen we waarschijnlijk toepassingen van smart contracts gaan zien die we nu nog niet voor mogelijk houden.