Bitcoin: wat moet je weten?

Leestijd: 15 minuten

Bitcoin: iedereen heeft het erover! Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? Hoe kun je er geld mee verdienen? En wat zijn eigenlijk de voordelen, de risico’s en de valkuilen van bitcoin? In dit artikel leggen we je in simpele taal alles uit wat je van bitcoin moet weten.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Het is digitaal geld. In de online wereld wordt vaak de Engelse term van digitale valuta gebruikt: cryptocurrency. Met digitaal geld wordt bedoeld dat de munten virtueel zijn: je kunt ze niet zien of aanraken. Je hebt enkel een computer nodig om bitcoin te gebruiken, want bitcoin is in essentie een stukje software. De afkorting van Bitcoin is BTC.

Wat zijn de voordelen van bitcoin?

 • Met bitcoin kun je online geld sturen van de ene persoon naar de andere persoon, zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank. Dit geeft mensen complete controle over hun geld. Bitcoin kun je bijvoorbeeld gebruiken om producten en diensten online te kopen bij webshops die bitcoin accepteren.
 • Bij het versturen van bitcoins worden minder transactiekosten betaald dan bij internationale transacties via de bank.
 • Bitcoins kunnen worden gebruikt in elk land ter wereld. Bitcoin is grenzeloos, want het is wereldwijd en kan niet door één enkel land worden gestopt.
 • Er zijn geen bepaalde vereisten waar je aan hoeft te voldoen om met BTC aan de slag te gaan. Je kunt direct beginnen. Vooral in arme landen, die te maken hebben met hoge inflatie, groeit de populariteit van bitcoin. Denk aan Zimbabwe of Venezuela. In deze landen is BTC vaak een beter middel om geld te versturen of te ontvangen dan de nationale munt.
 • Bitcoin is gedecentraliseerd. We kunnen ons allemaal de bankencrisis uit 2008 nog wel herinneren, waar sommige banken op omvallen stonden. De groeiende populariteit van BTC is in feite ook een reactie op deze crisis; het zet banken buitenspel. Bitcoin is het financiële systeem voor en door de gewone mensen. Decentraal betekent dat bitcoin geen eigendom is van één centrale instantie of overheid. Er is niet één persoon of instantie die het netwerk bezit. Het netwerk is van alle bitcoin gebruikers wereldwijd.
 • De technologie is open source, zodat iedereen de broncode kan inzien. Elke programmeur ter wereld kan zelf onderzoeken hoe de onderliggende techniek in elkaar zit.
 • Elke gebruiker heeft zijn eigen bitcoin adres. Hiermee kun je bitcoins wereldwijd verzenden en ontvangen. Een bitcoin adres is niet gekoppeld aan je naam, waardoor je BTC relatief anoniem kunt gebruiken.
 • Bitcoin transacties zijn onomkeerbaar. Ze kunnen niet worden teruggedraaid, door niemand. Als je jouw BTC eenmaal hebt verzonden, kun je deze enkel terugkrijgen als de ontvanger ze terugstuurt. Hierdoor weet je altijd zeker dat het geld aankomt. Dit is ook publiekelijk te checken in de blockchain. De ontvanger van de bitcoins kan dus niet claimen dat hij het geld nooit heeft ontvangen.

Je zou wellicht kunnen denken dat het gebrek aan centraal toezicht leidt tot chaos, maar dat is absoluut niet waar. Dit komt omdat de technologie achter bitcoin, de blockchain, één van de meest revolutionaire uitvindingen van de 21e eeuw is.

Hoe werkt de blockchain?

Blockchain is de technologie achter bitcoin. Deze twee termen worden wel eens door elkaar gebruikt, maar dat is incorrect. Alhoewel de twee met elkaar te maken hebben, hebben ze een andere betekenis.

Bij de blockchain zijn alle bitcoin transacties publiekelijk gemaakt in een openbaar grootboek. Alle transacties in dit grootboek zijn voor iedereen toegankelijk. Dit is anders dan bijvoorbeeld het grootboek van een bank of overheid, waar er een centrale administratie is die toegang heeft tot het grootboek en deze beheert. Het openbare karakter van de blockchain vergroot het vertrouwen van de gebruikers in het netwerk, bevordert transparantie en voorkomt fraude. Transacties worden gebundeld in batches, zogeheten blocks. Elk block verwijst naar het vorige block, waardoor de blocks een aangesloten ketting (in het Engels chain) vormen, oftewel de blockchain.

Blockchain uitleg

De blockchain wordt continu geüpdate, zodat deze een nauwkeurige weerspiegeling is van de hoeveelheid bitcoins per bitcoin adres op elk gegeven moment. De blockchain wordt opgeslagen op miljoenen verschillende computers wereldwijd. Er is dus geen centrale originele kopie van de blockchain. Het is gedecentraliseerd. Transacties in de blockchain worden geverifieerd door een gedecentraliseerd netwerk van gebruikers. Zij checken de transacties, waardoor bitcoins niet dubbel door dezelfde persoon kunnen worden uitgegeven. Deze gebruikers krijgen nieuwe bitcoins voor het verifiëren van transacties. Nadat transacties zijn gecheckt, wordt het block aan de blockchain toegevoegd. Ten slotte worden de blockchain kopieën overal wereldwijd bijgewerkt met de nieuwste transacties.

Je kunt de actuele stand van de blockchain zien op blockchain.info. Hier kun je ook alle transacties terugvinden.

De cryptografie achter bitcoin

Let op deze alinea is iets complexer dan de rest van het artikel.

Wanneer je een bitcoin adres aanmaakt, bestaat die uit twee delen: een openbaar bitcoin adres en een geheime sleutel. Het openbare adres kun je aan iedereen geven, zodat iemand geld naar jou kan overmaken. Maar de sleutel is enkel van jou en mag je nooit weggeven aan iemand anders. De sleutel wordt namelijk door het systeem gebruikt om transacties te ondertekenen. De cryptografie achter bitcoin pakt het bedrag, het openbare adres van de zender en de ontvanger en de geheime sleutel en voert een wiskundige berekening uit. Hier komt een unieke handtekening uit voort. Deze handtekening komt in een block van de blockchain terecht, samen met andere transacties. Door de manier waarop cryptografie werkt, kunnen andere mensen wiskundig vaststellen dat de persoon die de handtekening heeft gegenereerd, inderdaad de geheime sleutel moet hebben. Het is niet mogelijk om aan de hand van de handtekening terug te redeneren wat de geheime sleutel was. Dat zou een supercomputer duizenden jaren kosten. Wellicht dat dat in de toekomst met de opkomst van kwantumcomputers anders zal zijn.

Hoe koop je bitcoin?

Er zijn verschillende manieren om bitcoin te kopen en verkopen voor euro’s. Bitcoins zijn in stukken te verdelen, waardoor je niet een hele BTC hoeft te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld 0,04 bitcoin kopen. In Nederland kun je bijvoorbeeld bitcoin met iDEAL kopen bij:

Wanneer je bitcoin koopt bij één van deze sites, dan moet je je bitcoin naar een wallet sturen. Dit kan een online, maar ook een offline wallet zijn. Qua online exchange raden we Binance aan. Qua offline opslag raden wij Jaxx (software) of de Nano Ledger S (hardware) aan. In ons artikel over hoe je bitcoin koopt gaan we hier dieper op in.

Mocht je liever met creditcard willen afrekenen, dan kan dat heel makkelijk op de Amerikaanse site Coinbase.

Hoe kun je er geld mee verdienen?

Als je bitcoin hebt gekocht, kun je deze vasthouden en hopen dat de waarde met de tijd stijgt. Alhoewel de waarde van BTC dagelijks schommelt, is de algemene trendlijn van de bitcoin waarde sinds het begin altijd gestegen. Daarnaast kun je met BTC ook andere digitale valuta kopen. Denk aan ethereum, ripple of monero. Als deze munten in waarde stijgen, dan kun je deze hoger verkopen dan je ze hebt gekocht. Op die manier kun je geld verdienen. Bitcoin is hiermee dus een soort toegangspoort om toe te treden tot de handel in andere cryptocurrencies.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Bitcoins worden digitaal gegenereerd en opgeslagen, met behulp van cryptografie. Het genereren van nieuwe munten gebeurt door computers die met behulp van software wiskundige berekeningen oplossen. Elke keer dat een computer een wiskundige puzzel oplost, krijgt deze een beloning in de vorm van bitcoin. Het oplossen van deze wiskundige puzzels wordt minen genoemd. Miners krijgen een beetje BTC als vergoeding hiervoor. Hoe vaker puzzels worden opgelost, hoe moeilijker de puzzels worden. Hierdoor wordt het met de tijd steeds moeilijker om een bitcoin te genereren. De eerste bitcoin is gemined op 3 januari 2009 en dit eerste block wordt het genesis block genoemd.

In principe kan iedereen met een computer bitcoins en andere digitale valuta minen. In de beginjaren van bitcoin was het echter meer rendabel dan nu. De elektriciteitskosten (helemaal in Nederland) wegen meestal niet op tegen de waarde van de BTC die je door minen genereert. Omdat de moeilijkheidsgraad van de cryptografische puzzels met de tijd toeneemt, gebruiken miners steeds meer krachtige computers. Sommige miners bundelen hun krachten door samen te werken in zogeheten mining pools. Ook verplaatsen miners zich steeds vaker naar landen met goedkope elektriciteitskosten. Veel miners opereren bijvoorbeeld vanuit China. Het is moeilijk om met je normale laptop hier tegen te concurreren, wat in de praktijk betekent dat zij meer BTC krijgen dan jij, en jij een hele hoop kosten kwijt bent aan elektriciteit.

Bitcoin minen

Hoe worden bitcoins bewaard?

In tegenstelling tot geld, kun je digitaal geld niet op de bank bewaren. Bitcoins worden bewaard in een wallet. Een wallet adres bestaat uit een combinatie van ongeveer 30 letters en cijfers. Een wallet kun je zien als een persoonlijke kluis waar je digitale valuta in kunt opslaan. Dit kan bijvoorbeeld op je computer of op de telefoon zijn, maar ook in de cloud op een exchange website. Veiligheid is echter een issue wanneer je digitaal geld opslaat op een exchange website. Zo worden er af en toe exchange websites gehackt, en raken mensen op die manier hun geld kwijt. Tegenwoordig bestaan er speciale hardware wallets, die bedoeld zijn om jouw bitcoins en andere digitale munten veilig te bewaren.

Wat zijn de nadelen van bitcoin?

Klinkt allemaal heel positief die bitcoin, maar niets is perfect. Dat klopt, de digitale munt kent ook zijn nadelen:

 • Er is sprake van langzame transacties in het bitcoin netwerk. Het kan soms wel enkele uren duren voordat een bitcoin die je hebt verzonden aankomt bij de ontvanger. Hierdoor is bitcoin momenteel niet schaalbaar voor gebruik op grotere schaal. Zo kunnen bijvoorbeeld PayPal, Visa of Mastercard veel meer transacties per seconde aan dan BTC. Als jij je boodschappen in bitcoin zou kunnen afrekenen bij de lokale Albert Heijn om de hoek, gaan zij tenslotte niet een uur wachten op de bevestiging dat je daadwerkelijk hebt betaald. Er loopt in de community momenteel een discussie over de beste manier om het  probleem van schaalbaarheid op te lossen. Echter hebben mensen hier verschillende meningen over, en is er geen consensus in de community. Dit heeft onder andere geleid tot de geboorte van bitcoin cash in augustus 2017. Dat is een afsplitsing van bitcoin, met specifieke aanpassingen om sneller en schaalbaarder te worden. Deze aanpassingen kwamen niet overeen met de visie van andere mensen in de community, waardoor bitcoin cash zich heeft afgesplitst van de oorspronkelijke bitcoin.
 • Bitcoin heeft – vergeleken met andere cryptocurrencies – relatief hoge transactiekosten. Je kunt vaak de hoogte van de transactiekosten zelf instellen, maar lagere transactiekosten betekent dat het ook langer duurt voordat het geld aankomt. De hoogte van de transactiekosten is onafhankelijk van de hoeveelheid BTC in die transactie. Hierdoor kunnen de transactiekosten zowel heel laag als extreem hoog lijken, afhankelijk van het transactiebedrag. De gemiddelde transactiekosten van bitcoin ligger echter hoger dan bijvoorbeeld die van andere munten, zoals ethereum.
 • Er is sprake van extreme koersschommelingen, oftewel er is een hoge volatiliteit. Hierdoor is de munt nog niet geschikt als middel om bijvoorbeeld je salaris in gestort te krijgen. Niemand wil tenslotte dat zijn salaris in bitcoin wordt uitbetaald als de kans bestaat dat je salaris de volgende dag 15% minder waard is.

Daarnaast kan het risicovol zijn om je bitcoins op een exchange website te bewaren. Zo ging Mt. Gox, de grootste exchange website ter wereld in februari 2014 failliet door mismanagement. Vele mensen verloren hun geld. Ook zijn er voorbeelden van exchange websites die gehackt werden, zoals Bitfinex in 2016, waardoor mensen hun geld verloren. Alhoewel dit geen nadelen van bitcoin zelf zijn, zijn het wel risico’s die gepaard gaan met het bewaren van digitaal geld op exchange websites.

Bitcoin: valuta of digitaal goud?

Bitcoin is begonnen als betaalmiddel. Echter trok de munt investeerders aan toen hij in mei 2011 en in november 2013 flink in waarde steeg. Daarom kopen veel mensen bitcoin als een investering in plaats van als een betaalmiddel.

Bitcoin heeft momenteel enkele tekortkomingen, die de munt ervan weerhouden om op grote schaal mainstream te gaan (zie hierboven). Hierdoor loopt er binnen de community een discussie over de rol die bitcoin eigenlijk zou moeten hebben: die van valuta of die van digitaal goud. Er zijn steeds meer mensen die bitcoin afschrijven als valuta en de rol van digitaal goud toedichten.

Bitcoin stijgt, net als goud, meestal in waarde in tijden van geopolitieke spanningen. Beleggers zien in de munt een veilige haven in tijden van onzekerheid. Ook is er een eindig aanbod en is er dus sprake van schaarste. Bij goederen die steeds schaarser worden, zal de prijs over de tijd volgens economische theorie steeds meer toenemen.

Echter, niet iedereen gelooft dat bitcoin de waarde van digitaal goud vertegenwoordigt. Zo stelt Goldman Sachs bijvoorbeeld dat de volatiele prijs en het gevaar van hacking ervoor zorgen dat de digitale munt niet de rol van het digitale goud inneemt. Er is dan ook geen garantie dat de waarde ook in de toekomst zal blijven stijgen.

Bitcoin digitaal goud

Wie heeft bitcoin bedacht?

Bitcoin is bedacht in 2008 door ene Satoshi Nakamoto. Hij publiceerde een document van 9 pagina’s, waarin hij bitcoin beschreef. Satoshi claimde een man van 37 jaar te zijn die in Japan woont. Echter ontstonden er al snel twijfels hierover, vanwege zijn perfecte Engels en het feit dat er Engelse comments in zijn code stonden. Hierdoor denken de meeste mensen dat Satoshi Nakamoto een pseudoniem is. Niemand weet met zekerheid wie Satoshi Nakamoto is, alhoewel er online veel speculaties zijn te lezen. Alle personen genoemd in deze speculaties hebben echter publiekelijk ontkend Satoshi te zijn. Satoshi is tot 2010 betrokken geweest bij de ontwikkeling van bitcoin, en heeft het daarna aan anderen overgedragen. Hij is sindsdien spoorloos. De ware identiteit van Satoshi is het grootste mysterie in de bitcoin community.

De voorlopers van bitcoin

Voordat Satoshi bitcoin bedacht, waren er al wel andere mensen met digitale valuta bezig. Zo was er in 1997 al Hashcash van Adam Back, bedacht Wei Dai b-money in 1998 en had Hal Finney het Reusable Proof of Work systeem in 2004 ontworpen. Ook had Nick Szabo in 1998 al een gedecentraliseerde digitale munt bedacht, die hij bit gold noemde. Bit gold wordt vaak gezien als de directe voorloper van de bitcoin. Echter had bit gold nog niet de juiste technologie om de valuta schaalbaar te maken. Zo had bit gold het ‘double spending problem’ nog niet opgelost, wat inhoudt dat een digitale munt meer dan één keer kan worden uitgegeven door dezelfde persoon. Als je bijvoorbeeld een digitale munt uitgeeft, en tijdens het wachten op de bevestiging dezelfde munt nog een keer ergens anders uitgeeft, moet het systeem kunnen weten dat je de munt al hebt uitgegeven en niet meer kunt gebruiken. De oplossingen voor dit probleem zijn te categoriseren in gecentraliseerd en gedecentraliseerd. Gecentraliseerde oplossingen gaan uit van een betrouwbare derde partij die checkt of een munt al is uitgegeven of niet. Het nadeel hiervan is dat zo een centrale partij dan snel het doelwit van hackers wordt en dat een hack serieuze gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid van zo een partij. Dit is een serieus probleem en de technische kennis die gepaard gaat om dat op te lossen is vergaand. Satoshi was de eerste persoon die het double spending problem gedecentraliseerd oploste, en zo bitcoin creëerde. Daarmee was BTC de eerste gedecentraliseerde digitale valuta ter wereld.

De geschiedenis van bitcoin

Op 18 augustus 2008 is de domeinnaam bitcoin.org geregistreerd . Op 31 oktober 2008 werd een link naar de bitcoin whitepaper van Satoshi gemaild naar een mailinglijst van cryptografie liefhebbers. Het bitcoin netwerk ontstond in januari 2009 toen de eerste open source bitcoin software werd uitgebracht. Ook zijn toen de eerste bitcoins geproduceerd. De eerste bitcoin transactie vond plaats op dezelfde dag dat de bitcoin software werd uitgebracht in januari 2009, toen Satoshi 10 bitcoins naar Hal Finney stuurde. Het was onduidelijk hoeveel een bitcoin in het begin waard was. Op het Bitcointalk forum werd er onderhandeld over de waarde van bitcoin. De eerste commerciële transactie vond plaats in mei 2010, toen iemand 10.000 bitcoin betaalde voor twee pizza’s. Die 10.000 bitcoin van de pizza’s zijn nu meer dan 100 miljoen dollar waard.

In 2011 ontstonden de eerste andere cryptocurrencies naast bitcoin. De digitale munt werd ook steeds populairder op het deep web. Wikileaks begon in juni 2011 met het accepteren van bitcoins voor donaties. In 2012 kreeg de munt meer bekendheid. In augustus 2012 werd bitcoin voor het eerst genoemd op nu.nl. In het artikel staat: “Een bitcoin is momenteel ongeveer 8 euro waard.” De Europese Centrale Bank schreef in oktober 2012 voor het eerst een rapport over digitale valuta, waarin bitcoin uitvoerig werd genoemd. In november 2012 begon WordPress bitcoin betalingen te accepteren.

In 2013 ging de munt voor de eerste keer echt mainstream. De prijs van bitcoin ging in januari 2013 van 13 dollar naar meer dan 1000 dollar in november 2013. In 2014 zakte de munt weer in waarde. Begin 2017 begon de waarde echter weer flink te stijgen. Sindsdien is de trendlijn van de marktkapitalisatie (en daarmee de prijs) van bitcoin steeds blijven stijgen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die bitcoins accepteren als betaalmiddel.

Wat is een satoshi?

Bitcoin kan worden verdeeld in kleinere hoeveelheden. De kleinste hoeveelheid noemen we een satoshi, vernoemd naar de oprichter, Satoshi Nakamoto. 1 satoshi is gelijk aan 1 / 100.000.000e bitcoin. Omdat de waarde van BTC constant wijzigt, verandert de waarde van 1 satoshi natuurlijk mee. Wanneer je bitcoin gaat traden voor andere coins, dan wordt de waarde van andere coins ten opzichte van de bitcoin uitgedrukt in satoshi. Hierdoor is het belangrijk om te begrijpen hoe dit werkt, voordat je gaat traden.

Wat is de prijs van een bitcoin?

De prijs van bitcoin schommelt dagelijks. Het is in dat opzicht een zeer volatiele munt. Enkele hoogtepunten met betrekking tot de prijs:

 • In april 2013 kwam de prijs voor het eerst boven de 100 dollar.
 • De prijs kwam in november 2013 voor het eerst boven de 1000 dollar. De prijs is toen enkele jaren onder de de 1000 dollar gebleven, en is begin 2017 weer boven de 1000 dollar gekomen.
 • In mei 2017 kwam de prijs voor het eerst boven de 2000 dollar. Sindsdien is de prijs hard gestegen.
 • In oktober 2017 bereikte de prijs voor het eerst 5000 dollar.
 • In november 2017 bereikte de prijs voor het eerst de magische grens van 10.000 dollar.
 • In december 2017 passeerde de prijs van bitcoin de 20.000 dollar.

Zie hier de grafiek van de prijs van BTC van de afgelopen tijd.

 

Hoe wordt de waarde bepaald?

De waarde van bitcoin wordt, net als de waarde van andere valuta, bepaald door vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is, hoe hoger de prijs. Als de vraag daalt, dan daalt de prijs. Het aanbod bepaald door de hoeveelheid munten in omloop en de vraag wordt bepaald door de marktkapitalisatie. Hoe meer geld er in een munt zit, hoe hoger de waarde van de munt. Het bitcoin protocol heeft een maximum van 21 miljoen bitcoin dat kan worden uitgegeven. Momenteel zijn er daarvan ongeveer 16,7 miljoen in omloop (dat is dus het aanbod). Er kunnen niet meer bitcoins dan het maximum bestaan. Hierdoor is bitcoin niet onderhevig aan inflatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro, die minder waard wordt als er meer euro’s worden geprint door de Europese Centrale Bank (ECB).

Omdat bitcoin een relatief nieuwe markt is en er relatief weinig geld in zit (vergeleken met andere asset classes, zoals goud), zijn er geen significante hoeveelheden geld nodig om de waarde van de digitale munt flink te laten stijgen of dalen. Hierdoor is de prijs van bitcoin momenteel nog erg volatiel.

Een bitcoin heeft inherent geen waarde, het is enkel een stukje code. Mensen kennen echter een financiële waarde toe aan dat stukje code. Met dat stukje code kun je betalingen in bitcoin uitvoeren. Als bedrijven dat stukje code accepteren als vorm van betaalmiddel, dan heeft een bitcoin waarde. Bitcoin is op exchange websites te verhandelen. Hier kun je je munten doorverkopen aan anderen. Een bitcoin is dus zoveel waard als dat iemand anders ervoor bereid is te betalen. In dat opzicht is de munt een perfect voorbeeld van de greater fool theory: mensen kopen een bitcoin voor 20.000 dollar in de verwachting dat ze deze in de toekomst kunnen verkopen aan een ‘grotere gek’ die er meer voor wil betalen. Het zou in theorie kunnen voorkomen dat je bitcoins in de toekomst niks meer waard zullen zijn, omdat niemand meer bereid is te betalen voor dat stukje code. Echter kan natuurlijk niemand de toekomst voorspellen.

Hoe anoniem is bitcoin?

Wanneer je een bitcoin wallet aanmaakt, hoef je nergens je naam op te geven. En je kunt meerdere wallets aanmaken per persoon. Jouw specifieke account kan dus niet zomaar door iedereen worden gelinkt aan jouw naam of woonadres. Echter zijn alle transacties in de blockchain transparant. Iedereen kan dus zien hoeveel bitcoin een bepaald bitcoin adres heeft, en welke transacties dit adres in het verleden heeft uitgevoerd, maar een adres is niet zomaar naar jou als persoon te herleiden. Hierdoor is het gebruik van bitcoin relatief anoniem. Gebruikers kunnen betalingen verzenden en ontvangen met een redelijk niveau van privacy en anonimiteit. Sommige mensen vinden het fijn dat hun persoonlijke financiën niet door anderen kunnen worden gevolgd, maar anderen vinden dat deze anonimiteit het gebruik van bitcoin voor illegale zaken, zoals drugs of terrorisme, in de hand werkt.

Echter vragen veel exchange websites of websites waar je digitaal geld inkoopt om een kopie van je ID kaart. Hierdoor kan in sommige gevallen de politie toch de identiteit van personen achterhalen als er sprake is van illegale activiteiten.

Er zijn echter inmiddels andere cryptocurrencies die zich van bitcoin onderscheiden op het privacy en anonimiteit aspect, zoals Monero. Bitcoin is dus niet de meest anonieme cryptocurrency die er is.

Bitcoin anoniem

Waarom zijn sommige mensen kritisch over bitcoin?

Bitcoin komt geregeld negatief in het nieuws. De kritiek is grofweg op te delen in de volgende hoofdcategorieën:

 1. Beleggen in de digitale munt is risicovol. De koersschommelingen per dag kunnen flink zijn en het product is technisch ingewikkeld. Veel mensen hebben bitcoin, maar hebben eigenlijk geen idee wat het nou precies is. Ze begrijpen het product niet waar ze in hebben geïnvesteerd. In de markt is er tevens sprake van misleiding, oplichting en manipulatie door sommige partijen. Ook is er geen toezichthouder die zich met de cryptocurrency markt bezighoudt. Hierdoor waarschuwen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Bank beleggers voor de risico’s die beleggen in digitale valuta met zich meebrengt. De AFM ziet overeenkomsten met eerdere zeepbellen (bubbels). De markt van cryptocurrency is vooralsnog ongereguleerd. Het feit dat het speelveld wereldwijd is, maakt het lastig om de markt effectief te reguleren.
 2. Bitcoin is een disruptieve innovatie, die een directe bedreiging vormt voor banken en financiële dienstverleners. Banken verdienen veel geld aan de transactiekosten die ze rekenen voor het versturen van geld. Geen wonder dat veel bankiers kritisch zijn over bitcoin, want hun toekomst staat op het spel. De digitale munt is een directe aanval op het business model van banken.
 3. Het anonieme karakter van bitcoin heeft de munt ook tot een populair ruilmiddel gemaakt bij criminele praktijken. Bitcoin wordt door sommige mensen gebruikt voor belastingontduiking, het kopen van illegale goederen of het witwassen van geld. Hierdoor associëren sommige mensen de munt met illegale zaken. Echter wordt geld in het algemeen altijd gebruikt voor zowel legale als illegale praktijken in onze samenleving.
 4. Je moet wel weten wat je aan het doen bent als je momenteel in digitale valuta handelt. Het is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt al je geld met 1 verkeerde klik verliezen. Ook kun je worden gehackt. En dan ben je nergens verzekerd. Hierdoor waarschuwen sommige mensen dat bitcoins niet voor iedereen zijn weggelegd (tenminste, niet nu, totdat het makkelijker en gebruiksvriendelijker wordt om ze te kopen/verkopen/gebruiken).
 5. Het bitcoin netwerk gebruikt een enorme hoeveelheid aan elektriciteit. Het minen van bitcoins verbruikt jaarlijks meer elektriciteit dan heel Ierland verbruikt. Hierdoor is de productie van de digitale munt een aanslag op het milieu. Actuele verbruikscijfers met betrekking tot elektriciteit zijn te vinden op Digiconimist en PowerCompare. Voorstanders van bitcoin wijzen erop dat het huidige financiële systeem veel meer uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan de miljoenen werknemers van banken wereldwijd die elke dag met de auto naar hun werk gaan of aan de elektriciteitskosten van de wolkenkrabber hoofdkantoren van grote banken. Wel wordt er in de community gekeken naar meer milieuvriendelijkere manieren om te minen.

De laatste ontwikkelingen

Wil je de laatste ontwikkelingen van bitcoin volgen? Dan kun je hier terecht:

Conclusie

Bitcoin is een cryptocurrency met veel potentie. Alhoewel de digitale munt veel voordelen heeft, zijn hoge transactiekosten en langzame transacties enkele van de nadelen. Er zijn inmiddels technisch betere munten ontwikkeld, maar toch blijft de bitcoin vooralsnog de koning onder de digitale valuta. Geen andere munt heeft de naamsbekendheid of de marktkapitalisatie van bitcoin. Er zitten echter ook risico’s aan het kopen van de munt. Hier hebben de AFM en de DNB voor gewaarschuwd. Zorg dat je je bewust bent van deze risico’s voordat je bitcoin koopt.

Het is afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Zowel qua regulering door overheden als qua adoptie. Om echt een mainstream betaalmiddel te worden, moet bitcoin nog vele uitdagingen overwinnen op het gebied van schaalbaarheid. Hiervoor moet de munt ook stabieler worden. Dit houdt in dat er geen grote dagelijkse schommelingen in de prijs meer zijn. Het is dus nog even wachten voordat we onze boodschappen bij de lokale Albert Heijn kunnen afrekenen in bitcoin.